8 decembrie 2021 - 14:33

Gata cu discriminarea – fermierii americani vor avea „dreptul la reparații”

Fermierii din Statele Unite ale Americii se pregătesc să răsufle ușurați și să își reducă cheltuielile, cel puțin în ceea ce privește flota de utilaje. Nu este vorba de o reducere a prețurilor, ci doar de a primi dreptul să își repare singuri un tractor sau o combină atunci când se strică. La ora actuală, în Statele Unite acest lucru este interzis, fermierii fiind obligați să apeleze la firmele care le-au vândul utilajele.

Libertatea de a face unele reparații chiar de către fermieri va veni după ce președintele Statelor Unite, Joe Biden, va semna un ordin executiv care nu va mai permite producătorilor de utilaje să le limiteze fermierilor acest drept de intervenție asupra propriilor bunuri. Acum, fermierii americani trebuie să-și repare echipamentul la dealeri în loc să folosească ateliere de reparații independente sau să facă reparațiile singuri. În plus, unii producători de tractoare instalează anumite programe pentru a-i forța pe fermieri să meargă la dealeri pentru reparații.

În consecință, Departamentul Agriculturii din SUA, adică ministerul Agriculturii, și Comisia Federală pentru Comerț vor primi ordin să pună la punct, și încă rapid, o serie de reglementări care vor spori concurența în industria agricolă. La rândul său, acest lucru ar putea spori câștigurile pe care le încasează fermierii și le-ar da mai multă putere în lupta lor împotriva giganților agricoli, care au poziție dominantă în piață.

Așa numitul ”drept la reparații” a fost subiectul unor dispute îndelungate și aprige. În timp ce oamenii obișnuiți pot să își repare singuri mașinile sau articolele defecte, fermierii nu puteau să facă acest lucru din cauza restricțiilor pe care le-au impus marii producători de echipamente agricole.

Deocamdată nu există prea multe informații despre această ușurare a vieții fermierilor americani, dar purtătorul de cuvânt al Casei Albe a spus că regulile ce vor fi scrise de Departamentul Agriculturii și Comisia Federală pentru Comerț vor oferi fermierilor dreptul de a-și repara propriile echipamente după cum consideră că este mai bine și după cum le place.

Viitorul ordin prezidențial vine astfel ca o compensație după o perioadă în care giganții din industria americană constructoare de mașini au condus discreționar și din poziție de forță agricultura din Statele Unite ale Americii. Lucrătorii agricoli spun că au fost puși în dificultate de marile firme, care au impus prețuri mari și termene lungi pentru reparații, de multe ori împiedicându-i să facă la timp lucrările. De aceea, unii dintre ei chiar au renunțat la utilajele moderne, dar la care pot apărea multe defecțiuni, și s-au întors la vechile tractoare, ceea ce a dus la o nedorită creștere a prețurilor acestora.