Gata cu pesta porcină africană! Vietnamul are vaccinul!

Pesta porcină africană și-a găsit leacul, este anunțul făcut de autoritățile din Vietnam, care spun că au dezvoltat, în parteneriat cu cercetătorii americani, un vaccin care să fie administrat la porci pentru a lupta împotriva virusului PPA, informează Le Figaro.

Autoritățile vietnameze urmează să elibereze, vineri, 3 iunie, o autorizație de introducere pe piață a vaccinului, dar deocamdată numai pentru Vietnam. Guvernul de la Hanoi vrea, însă, să poată vinde vaccinul și în străinătate pentru a ajuta țările în care epidemia face ravagii asupra animalelor.

„Producerea vaccinului este un eveniment istoric (…). De asemenea, exportăm”, a declarat miercuri viceministrul Agriculturii Phung Duc Tien, fără a oferit, însă, un calendar pentru export sau o estimare a capacității de producție a Vietnamului.

Inofensivă pentru oameni, dar devastatoare pentru animale, pesta porcină africană a fost detectată pentru prima dată în Vietnam în februarie 2019. De atunci, țara a fost nevoită să sacrifice milioane de capete.

Până acum, nu a fost disponibil niciun vaccin comercial la nivel mondial pentru a preveni această boală. Vaccinul vietnamez a fost dezvoltat din 2020 în parteneriat cu experți americani, iar în cadrul proiectului au avut loc cinci studii clinice. „Durata imunității sale este de șase luni”, a spus Phung Duc Tien, adăugând că siguranța și eficacitatea acestuia au fost confirmate de Serviciul de Cercetare Agricolă din cadrul Departamentului Agriculturii al SUA.

Deși focarul de pestă porcină africană a scăzut în Vietnam, permițând fermierilor să-și reînnoiască efectivele, virusul continuă să facă ravagii în unele părți ale lumii. Între ianuarie 2020 și aprilie 2022, peste 1,1 milioane de cazuri, raportate în 35 de țări de pe cinci continente, au fost înregistrate la porci domestici, potrivit datelor Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animalelor (OIE).

În România, în perioada 2017 și până în prezent au fost stinse 5.741 de focare de pestă porcină africană, în aceeași perioadă fiind diagnosticate și 6.672 de cazuri la mistreți în 41 de județe, conform ultimelor date oficiale publicate de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) la 20 mai 2022.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole