19 septembrie 2021 - 19:38

Fructul Physalis, sursa excelenta de vitamina C, se poate planta și în România

Physalis peruviana este un fruct de culoare portocaliu-intens, care face parte din familia de plante Solanaceae, fiind strans inrudit cu tomatillo (rosia mexicana), vinetele, tomatele si cartofii. Fructele sunt rotunde, de mici dimensiuni, cu un diametru de cel mult doi centimetri, asemenea rosiilor cherry sau cireselor.

La exterior, physalis este invelit de niste frunze subtiri precum hartia, care poarta denumirea de caliciu si care se indeparteaza inainte de consum. Aceste frunze protejeaza fructul si reprezinta sepalele ramase in urma coacerii fructelor.

Pulpa fructelor are o textura asemanatoare cu cea a rosiilor si contine numeroase seminte mici, comestibile. Fructele physalis au gust dulce, tropical, oarecum similar cu cel de ananas si mango. Pe langa faptul ca sunt extrem de gustoase, aceste fructe contin numeroase substante nutritive.

Physalis peruviana mai este cunoscut si sub denumirile de catina incasa, ciuperci peruviene, boabe poha, cirese cu coji si agrise cu pelerine.

Physalis reprezinta o sursa bogata de nutrienti, minerale si vitamine. In ceea ce priveste valorile nutritionale, 140 de grame de physalis contin:

  • 92 mg de vitamina B3;
  • 4 mg de fier;
  • 4 mg de vitamina C;
  • 154 mg de vitamina B1;
  • 68 mg carbohidrati;
  • 56 mg potasiu;
  • 50 µg de vitamina A;
  • 66 g proteine;
  • 056 mg de vitamina B2;
  • 13 mg calciu.

De altfel, physalis contine de doua ori mai multa vitamina C decat o lamaie si are numeroase proprietati benefice pentru organism. In plus, in compozitia physalis se regaseste si vitamina P, recunoscuta pentru proprietatile sale antiinflamatorii, antioxidante si antivirale. Continutul ridicat de carotenoide si polizaharide ajuta la intarirea sistemului imunitar. De asemenea, physalis contine 18 aminoacizi si cei opt aminoacizi esentiali, dar si vitamina K.

Printre principalele beneficii ale fructelor physalis se numara:

  • Efect antioxidant, care ajuta la intarirea sistemului imunitar si la protejarea organismului impotriva bolilor; de altfel, coaja fructului contine de trei ori mai multi antioxidanti decat pulpa;
  • Proprietati antiinflamatorii;
  • Ajuta la mentinerea sanatatii oaselor, datorita continutului bogat in vitamina K;
  • Protejeaza sanatatea ficatului si a rinichilor;
  • Pot ajuta la imbunatatirea vederii, deoarece contin luteina si betacaroten;
  • Ajuta la scaderea nivelului colesterolului;
  • Sunt benefice in alimentatia femeilor insarcinate datorita continutului ridicat de fier;
  • Pot ajuta la ameliorarea simptomelor artritei;
  • Contribuie la imbunatatirea memoriei si a capacitatii de concentrare;
  • Sunt benefice pentru sanatatea inimii, datorita continutului bogat in vitamina B1 si pot reduce tensiunea arteriala;
  • Mentin sanatatea sistemului nervos central;
  • Sunt de ajutor in curele de slabire, deoarece in 100 de grame de physalis se gasesc numai 53 de calorii.

    Printre principalele beneficii ale fructelor physalis se numara:

    • Efect antioxidant, care ajuta la intarirea sistemului imunitar si la protejarea organismului impotriva bolilor; de altfel, coaja fructului contine de trei ori mai multi antioxidanti decat pulpa;
    • Proprietati antiinflamatorii;
    • Ajuta la mentinerea sanatatii oaselor, datorita continutului bogat in vitamina K;
    • Protejeaza sanatatea ficatului si a rinichilor;
    • Pot ajuta la imbunatatirea vederii, deoarece contin luteina si betacaroten;
    • Ajuta la scaderea nivelului colesterolului;
    • Sunt benefice in alimentatia femeilor insarcinate datorita continutului ridicat de fier;
    • Pot ajuta la ameliorarea simptomelor artritei;
    • Contribuie la imbunatatirea memoriei si a capacitatii de concentrare;
    • Sunt benefice pentru sanatatea inimii, datorita continutului bogat in vitamina B1 si pot reduce tensiunea arteriala;
    • Mentin sanatatea sistemului nervos central;
    • Sunt de ajutor in curele de slabire, deoarece in 100 de grame de physalis se gasesc numai 53 de calorii.

Cultivare:

În total, există 3 grupuri principale de Physalis, care sunt în cerere astăzi, și anume:

  1. Decorativ – acest tip de cultură este cel mai des întâlnit. Planta are un arbust cu o înălțime de până la 70 cm, trunchiul este ușor coborât, dar mai ales drept, frunzele sunt ovale în formă. Asemenea fizalis este o planta perena. Florile acestei specii sunt de neconceput, dar recursul lor nu stă în acest sens. Acestea cresc de dragul unor fructe neobișnuite care seamănă cumva cu faimoasele felinare din China. Pe un trage până la 10 astfel de fructe pot fi formate. Datorită acestui aspect neobișnuit, ramurile acestei flori sunt adesea folosite de florariști și decoratori pentru a compune compoziții magice de iarnă. Dar merită să ne amintim că fructele unei specii decorative nu pot fi consumate din nici un motiv, sunt extrem de otrăvitoare;
  2. Legume – acest local își ia rădăcinile din America Centrală, dar a apărut la mijlocul latitudinii destul de recent. Printre oameni există alte nume pentru floare: pământ cireș, roșii mexicane, mere evreiesc. Fructele acestui fizalis sunt mari și pot cântări până la 150 de grame. Mananca-l brut, de regulă, nu este acceptat, deoarece fructele nu au un gust foarte plăcut, ele sunt în principal tratate termic înainte de a ajunge la masă. Din astfel de felinare poți să faci sosuri extrem de originale sau mâncăruri laterale. Dacă păstrați aceste fructe, apoi cu ochii închiși, le puteți deosebi greu de roșiile decapate. Disperați bucătari gătesc de la Physalis tot felul de gemuri și conserve, cu toate acestea, în aceste scopuri este mai bine să se utilizeze speciile de fructe de padure;
  3. Berry – acest aspect este mai exigent la plecare. Fructele sale sunt mici și pot fi consumate în condiții de siguranță crude. Physalis poate gusta strugurii, ananasul sau chiar căpșunile. Aceste fructe de padure fac bomboane excelente, compoturi, bauturi din fructe si umpluturi pentru coacere. Fructele pot fi uscate și apoi vă vor aminti de stafide.

Pe teren cald, Physalis poate fi semănat cu semințe direct în sol deschis, deoarece această plantă este suficient de rezistentă la frig. În mod surprinzător, va fi suficient pentru voi să semănați Physalis o singură dată, iar apoi va începe să se înmulțească prin însămânțare și va trebui doar să subțiri răsadurile.

După 4 ani de creștere, semințele plantei vor începe să piardă germinarea. Pentru a evita însământarea în gol, înmuiați materialul de plantare într-o soluție de sare, îndepărtați specimenele plutitoare, clătiți restul și lăsați timp de aproximativ o jumătate de oră într-o soluție luminată de permanganat de potasiu. Apoi clătiți și uscați semințele.

Începând să semene Physalis este mai bună în aprilie sau chiar la începutul lunii mai. Faceți caneluri și puneți semințe în ele, dar nu dens. Păstrați o distanță de 30 cm între rânduri Când majoritatea răsadurilor apar, ar trebui să fie subțiri și 25 de cm stânga liberă între ele Răsadurile pe care le îndepărtați pot fi transplantate într-un alt loc, se vor rădăcina bine, dar vor purta mai multe fructe mai târziu. Este posibil să se semene Physalis în octombrie chiar în chiar iarnă.