Fructele românești, aruncate la gunoi

România aruncă anual 3,4 milioane de tone de mâncare, iar 72% din fructele românești devin pur și simplu gunoi, în timp ce legumele se aruncă în proporție de 25%, se arată într-un raport recent al Comisiei Europene.

Cu cele peste 3,4 milioane de tone de mâncare aruncate la ghenă, românii se află printre cei mai risipitori europeni, scrie Economica.net.

Spre comparație, Bulgaria risipește 970,4 mii de tone de mâncare, Slovacia – 208 mii de tone, Estonia – 214,4 mii de tone, Finlanda – 775,9 mii de tone, Ungaria – 1,5 milioane de tone, Austria și Cehia – câte 1,4 milioane de tone.

Mai mult decât România risipesc Germania – 12,4 milioane de tone, Spania – 13,1 milioane de tone, Franța –10,9 milioane de tone și Polonia – 7,2 milioane de tone.

Datele Comisiei Europene arată că, în România, 63% din tot ceea ce se aruncă la gunoi, adică 2,1 milioane de tone de mâncare, provine de la consumatorul final.

De altfel, consumatorul final este responsabil de cele mai mari cantități irosite în absolut toate statele europene. În Luxembourg, spre exemplu, 82,9% din cele 55,7 mii de tone aruncate la gunoi în total  provin de la consumatori, în timp ce în Grecia aceștia sunt responsabili pentru 56% din cele 2,1 milioane de tone de mâncare aruncate.

Revenind la România, restul de deșeuri alimentare sunt generate 18,3% în procesele de procesare și fabricație, 11,7% în faza de producție primară și 6,9% în faza de distribuție și în magazine.

„Pentru fiecare țară, etapa de consum este identificată ca fiind cea care contribuie cel mai mult la cantitatea totală de deșeuri alimentare generate. La nivelul UE și pe întregul lanț de aprovizionare, grupurile de alimente care produc cea mai mare cantitate de deșeuri alimentare în general sunt legumele, fructele și cerealele, deși există variații importante de la o țară la alta”, arată specialiștii Comisie Europene care au dezvoltat o nouă metodă de calcul prin care pot estima nivelul risipei alimentare în fiecare stat membru.

La nivel european, 24,9% dintre alimentele aruncate sunt legume, 18,7% sunt cartofi, 17,5% sunt fructe și 17,3% sunt cereale. Carnea aruncată reprezintă 8,5% din tot ce ajunge la gunoi.

În cazul României, vorbim despre 833,7 mii de tone de legume, adică aproximativ 23% din producția internă dintr-un an, 646,4 mii de tone de cartofi, adică 24% din producția locală anuală, și de 604,9 mii de tone de fructe, adică 72% din producția autohtonă.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole