Fructe și legume retrase de pe piață de Protecția Consumatorilor

15

fructesilegume

aplicarea de 256 sancţiuni contravenţionale dintre 168 de amenzi contravenţionale în valoare de peste 885.000 lei şi 88 avertismente pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a controlat în ultimele zile piața legumelor şi fructelor proaspete.
Controlul a cuprins 265 operatori economici, constatându-se abateri privind legalitatea, informarea, etichetarea,  modul de comercializare la 233 dintre aceştia (aprox. 88%).
Au fost  verificate aproximativ 965 tone legume şi fructe proaspete, constatându-se ca 603 tone legume şi fructe (62%) nu se încadrau în prevederile privind protecţia consumatorilor.

Au fost dispuse următoarele măsuri: 
•  oprirea temporară de la comercializare a peste  571 tone legume şi fructe, în valoare de 1.109.000 lei până la remedierea neconformităţilor constatate;
•  oprirea definitivă şi retragerea de la comercializare a 154 kg legume şi fructe, în valoare de 1.300 lei, produse improprii consumului uman;

În  Satu-Mare un  operator economic nu a putut prezenta documente de provenienţă pentru roşiile (Grecia) şi perele (Turcia) comercializate. De asemenea, ambalajele de transport nu aveau înscrise elementele de informare şi caracterizare obligatorii.
Pentru lipsa certificatelor de conformitate cu standardele de comercializare comunitare au fost sancționați comercianți din Brăila (mere din Polonia), Vrancea (mai multe sortimente de fructe şi legume) și Mehedinți (legume şi fructe(mere, portocale, lămâi, nectarine, salată).

În județele și Dolj inspectorii ANPC au descoperit că se comercializau fructe şi legume  în ambalaje din lemn(lădiţe), parţial rupte pentru: mere, portocale, varză, ceapă, iar în Cluj erau utilizate ambalaje refolosite de la alte produse, respectiv  mere în ambalaje de kiwi, portocale în ambalaje de pomelo, precum şi cartofi şi arpagic în saci deterioraţi.

Abaterri importante s-au constat și în București, unde anumiți comercianți ofereau mandarine  provenite din Turcia cu deficienţe de calitate în întreaga cantitate expusă la comercializare existând exemplare cu pulpa putredă, mucegai verde pe suprafaţa fructului sau mandarine provenite din Grecia cu caracteristici calitative necorespunzătoare, fructele fiind deshidratate și lovite.

Au mai fost descoperite loturi de legume și fructe care nu aveau inscripționările prevăzute de legile în vigoare sau pe etichetele cărora nu era trecută țara de proveniență. Comercianții au fost sancționați conform prevederilor legale.

Citește și

Cmentariile sunt închise