Fructe proaspete din Republica Moldova ar putea fi comercilizate pe rafturile supermarketurilor autohtone în perioada următoare

60

piatalegumeReprezentanţii marilor retaileri din România sunt interesaţi să comercializeze fructe proaspete din Republica Moldova prin reţele proprii, iar în perioada următoare vor avea loc discuţii între fiecare hypermaket şi producătorii moldoveni în vederea dezvoltării unui parteneriat în acest sens.

Secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu, a menţionat susţinerea pe care o acordă autorităţile din România producătorilor agricoli din Republica Moldova pentru a depăşi situaţia economică delicată în care aceştia se află ca urmare a embargoului impus de Rusia.

‘Republica Moldova este, din punctul nostru de vedere, parte a Europei şi această activitate a cultivării fructelor şi legumelor trebuie menţinută, motiv pentru care aveţi toată susţinerea noastră, a organizaţiilor producătorilor din România’, a afirmat Daniel Botănoiu, în cadrul unei reuniuni desfăşurate la MADR, la care a participat o delegaţie a Asociaţiilor Producătorilor şi Exportatorilor de Fructe şi Struguri de Masă condusă de vice ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare din Republica Moldova, Vlad Loghin.

La rândul său, reprezentantul Asociaţiilor Producătorilor şi Exportatorilor de Fructe şi Struguri de Masă a prezentat potenţialul Republicii Moldova pentru export, respectiv mere proaspete şi mere pentru procesare, prune şi struguri de masă.

Reprezentanţii marilor retaileri şi-au manifestat, în general, interesul pentru susţinerea producătorilor din Republica Moldova iar Delia Nica, vicepreşedinte al Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România, a propus ca în perioada următoare să aibă loc discuţii între fiecare hypermaket şi producătorii din Republica Moldova, în vederea dezvoltării unui parteneriat avantajos pentru ambele părţi.

Săptămânal, cei doi secretari de stat vor monitoriza stadiul realizării angajamentelor celor două părţi astfel încât prin efortul agenţilor economici din România să poată fi combătute efectele negative pe care le simt producătorii din Republica Moldova ca urmare a restricţiilor impuse de Federaţia Rusă.

‘Aceste măsuri intervin ca urmare a consultărilor care au avut loc atât între Guvernul din România şi cel din Republica Moldova dar şi ca urmare a discuţiilor pe care ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale din România le-a avut cu Comisarul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală în vederea identificării de soluţii pentru accesul produselor pe piaţa unică. Comisarul European a anunţat deja intenţia de a dubla contingentul pentru mere, prune şi struguri de masă şi grăbirea procedurilor astfel încât contingentul să intre în vigoare cât mai curând’, se arată în comunicat.

Până la definitivarea acestor propuneri se fac eforturi la nivel diplomatic între ţările Uniunii Europene pentru identificarea unor spaţii de depozitare în eventualitatea în care va fi nevoie, important de subliniat şi salutat fiind în acest sens efortul pe care şi ministrul german al Agriculturii, Christian Schmidt, îl face ca urmare a discuţiei cu ministrul Agriculturii din România, Daniel Constantin.

Totodată, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a trimis în Republica Moldova o echipă de experţi pe domeniul fitosanitar pentru a pune la punct procedurile de acces ale produselor agricole pe piaţa comunitară. ( Sursa: AGERPRES)

Citește și

Cmentariile sunt închise