12 mai 2021 - 22:45

Fraude uriase in programul Tomata! Sute de mii de euro incasati, zero rosii

Un inginer din cadrul Direcției Agricole Județene Olt, care a efectuat inspecţii în teren în cadrul programului guvernamental „Tomata“, a semnalat că aproape 70 de rapoarte poartă semnătura sa, deşi nu el este cel care le-a întocmit. Descoperirea a fost absolut întâmplătoare, inginerul participând, alături de ceilalţi colegi, la o activitate de ordonare a dosarelor din campania trecută, înainte de a fi trimise la compartimentul de arhivare, relatează adevărul.ro

Detaliul şi mai interesant este că mai mult de jumătate din cele 50 erau, în fapt, dosare pe care inginerul Stancu Alexandru Drigă le respinsese în urma inspecţiei în teren. Practic, la inspecţia în teren, inspectorul a constatat că fie cultura nu a fost înfiinţată, fie era vorba de o altă cultură, nicidecum de tomate, aşa că acele dosare au căzut. Sau cel puţin aşa credea, pentru că parte din ele apar acum plătite, în baza raportului fals de inspecţie.

„Erau nişte comune pe care eu n-am avut competenţă. Am avut o acţiune de aranjare în ordine crescătoare a dosarelor şi întâmplarea face că deschizând mi-am văzut numele pe alte comune. Eu n-aveam ce căuta pe alte comune, aveam o singură comună, şi-atunci m-am sesizat, altfel n-aveam de unde să ştiu eu. Cu inspecţia din teren s-a terminat drumul meu, dar punând aceste dosare în ordine, nu eu, toţi colegii, m-am pomenit cu numele meu pe alte comune. Şi-am întrebat ce caut eu când eu n-am fost niciodată, n-aveam ce călca acolo. Tot scrisul, de la cap la coadă, în numele meu“, a relatat inginerul Alexandru Drigă.

Programul Tomata s-a dovetit a fi pe placul legumicultorilor din Olt, acesta fiind anul trecut județul cu cele mai multe dosare depuse pentru Programul Tomata. Aproape 6.000 de legumicultori olteni au solicitat subvenţia și au încasat cei 3.000 euro/fermă dacă au făcut dovada că au comercializat cu documente cel puţin două tone de tomate în perioada stabilită de program.

După primele dosare în care a făcut descoperirea a extins căutările, însă, mai spune inspectorul din cadrul DAJ Olt, nu a putut verifica toate cele aproape 6.000 dosare de anul trecut în care s-au făcut plăţi. A anunţat în schimb conducerea instituţiei, iar Gabriela Andronie, directorul DAJ, a anunţat la rândul său Ministerul Agriculturii, cerând un control din partea Corpului de Control. Încăperea în care sunt aceste dosare a fost între timp sigilată, a spus şi directorul adjunct Ion Anuţa, în urma controlului urmând să se stabilească dacă este vorba de un fals în acte, ce prejudiciu s-a produs, şi, bineînţeles, să se anunţe şi organele de anchetă.