15 mai 2021 - 20:16

FOTO. Pagube mari in agricultura! Vantul face ravagii in culturile fermierilor

Vântul extrem de puternic a produs pagube mari în agricultură! Mai multe solarii din comuna Grădinari, județul Olt au fost distruse din cauza vântului. Vijelia a avut loc în Satu Nou care aparține de comuna Gradinari, Olt. Fenomenul a început duminică seara, pe la ora 18 spun fermierii și a durat doar 5-6 min, dar care a produs mari pagube. Fermierii disperați de cele întâmplate au informat prefectura. 

Fermierul Mihai Chesnoiu din comuna Grădinari a mărturisit că i-a fost ruptă folia de la un solar de o sută de metri. Astfel, paguba estimată de fermier se ridică la 10.000-12.000 de lei. „Eu aveam cea mai groasă și performantă folie și tot mi-a fost ruptă. Norocul meu este că în solar aveam varză, care este rezistentă la temperaturile scăzute. Vreau să pun roșii, dar să vedem cât de repede putem remedia stricăciunile. Nu iau pe varză, cât mă costă paguba. Mai am un vecin aici căruia i-a fost distrus un solar în care avea roșii. Le-a ținut în luna martie cu căldură, cu 10-12 sobe, iar în cinci minute i-a distrus tot”, a spus Mihai Chesnoiu, citat de 10news.ro.

Prefectura Olt a intervenit rapid și le-a explicat oamenilor care este procedura pentru despăgubiri. Procedura pentru a beneficia de despăgubire este simplă și trebuie făcută cât mai repede posibil, altfel se pierde posibilitatea de a recupera daunele. La informarea cetățenilor afectați, primăria face un raport operativ cu pagubele în 24 de ore de la producere și îl transmite Inspectoratului pentru Situații de Urgență și Direcției Agricole.

Ion Păunel a mulțumit autorităților locale pentru implicarea promptă oferită fermierilor. „Personal îi mulțumesc domnului prefect pentru promtitudine, de asemenea aseară am luat legătura și cu domnul Primar din Grădinari care se va implica personal pentru rezolvarea situației”, a spus președintele Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt.

În baza solicitărilor primite de la primării, Direcția Agricolă va face un program de verificări. După calcularea pagubelor produse de fenomele meteo, se vor acorda despăgubirile.