Pesta porcină africană face din nou ravagii în fermele din România! În ultimele săptămâni, mai multe exploatații mari din țară au fost lovite de această boală, fiind nevoite să neutralizeze zeci de mii de animale și să-și suspende activitatea. În ciuda frecvenței acestor evenimente și a impactului pe care îl au asupra sectorului creșterii animalelor, autoritățile par în continuare neputincioase, la cinci ani după apariția bolii pe teritoriul României. Despre acest lucru a vorbit și fostul ministru al Agriculturii, Adrian Oros, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.
”Din nefericire, subiectul nu este închis deloc, nu numai la noi în țară, ci și în alte țări europene, unde impactul până acum a fost mai redus. În 2017, când a pătruns în țară, răspândirea ei a fost cea maia agresivă, astfel încât îmi amintesc că în noiembrie 2019 erau doar două județe unde nu erau înregistrate focare. A fost și o perioadă de acalmie și dacă ne amintim, acea perioadă s-a suprapus peste cele două luni de început a crizei COVID, unde mișcările persoanelor au fost mult restricționate.
Din nefericire, acest virus pentru care nu există vaccin, are o rezistență foarte mare în mediu și este purtat foarte ușor de către vectori vii, iar specialiștii din acele comitete locale sau județene nu reușesc să dezlege trasabilitatea acestui virus.
Cauza principală este mișcarea haotică, necontrolată, a animalelor. În multe dintre cazuri nici nu prea poți să controlezi mișcarea animalelor sălbatice. S-a încercat reducerea numărului de exemplare de mistreți, au fost locuri în care efectiv au murit aproape toți mistreții, iar în acele zone a stagnat răspândirea bolii. În plus, trebuie să recunoaștem că mișcarea animalelor în România nu este încă stăpânită. Nu există o trasabilitate clară, nu există transport al animalelor care să se facă perfect. E foarte greu de urmărit din punct de vedere logistic, iar dacă populația nu are încredere în aceste măsuri, nu participă la acest efort”, a precizat Adrian Oros pentru AGRO TV.
Potrivit prorectorului de la USMAV Cluj Napoca, Ministerul Agriculturii nu are atribuții directe în gestionarea crizei legate de pesta porcină africană. Autoritățile competente sunt depășite de situație, iar, din păcate, cetățenii nu respectă regulile, în așa fel încât să țină boala sub control, a mai subliniat Adrian Oros.
”Am spus întotdeauna, nu se ocupă Ministerul Agriculturii de lupta cu această boală. Din punct de vedere al gestionării acestor crize, există acel Comitet Național de Combatere a Bolilor, unde în primul rând este la comandă Ministerul Afacerilor Interne, pentru că ai nevoie de forțe ca să institui niște reguli. ANSVSA-ul singur nu are nicio șansă, pentru că acele reguli pe care le-ar pretinde specialiștii trebuie respectate. Acest lucru nu s-a reușit în cinci ani de zile, se pare. Observăm că nu se pot aplica corect, pentru că pe de-o parte, există o slăbiciune a părții administrative, nu există o coeziune între pionii principali din acest comitet, iar pe de altă parte populația, samsarii, nu respectă aceste reguli”, a mai explicat fostul șef MADR.