Forestierii vor mai mulţi bani de la Guvern pentru refacerea pădurilor

20

trenlemndForestierii din România sunt nemulţumiţi de alocările jenante de fonduri puse la dispoziţie de guvernanţi pentru refacerea pădurilor sau pentru dezvoltarea unei reţele de drumuri forestiere. Nicolae Ţucunel, preşedintele Asociaţiei Forestierilor din România (ASFOR), a declarat, ieri, cu ocazia deschiderii celei de-a 14-a ediţii a Târgului Expowood, că ar fi nevoie ca Guvernul să aloce sume mai mari pentru dezvoltarea pădurilor, în condiţiile în care acestea au generat numai în 2012 afaceri de aproximativ şase miliarde de euro.

Potrivit acestuia, în PNDR-ul pentru perioada 2014 – 2020, sectorului silvic îi sunt alocate doar 200.000 de euro, o sumă insuficientă pentru potenţialul sectorului. „România este cel mai mare exportator de cherestea de foioase din Europa, după noi fiind Franţa. Ambele state cumulează 50% din cheresteaua de foioase de pe continent, România având 26%, iar Franţa 24%”, a spus Ţucunel.

Mai mult, preşedintele ASFOR a criticat anumite măsuri ale actualei guvernări, cum ar fi taxa pe stâlp. „În domeniul nostru, să plăteşti taxă pe un gard sau pe o platformă pe care ai amenajat-o pentru ca oamenii să nu lucreze în noroi este contraproductiv. În plus, această taxă o plăteşti pe valoarea de intrare, chiar dacă între timp bunul este amortizat. Acest lucru loveşte tot în IMM-uri, pentru că în domeniul nostru sunt doar şase companii mari, majoritatea fiind întreprinderi mici şi mijlocii”, a spus Ţucunel, care a mai spus că şi forestierii, ca şi transportatorii, doresc să recupereze accizele pe carburanţii folosiţi pentru a transporta buştenii.

„Ne dorim ca din acest moment să aducem plus valoare în România. Să nu mai plece materia primă, ci să plece dincolo doar produsul finit, lucrat cu forţa noastră de muncă, cu utilităţile noastre. Numai aşa vom genera o cifră de afaceri mai mare şi vom da de lucru românilor”, a mai spus Ţucunel, care a precizat că în societăţile din domeniul prelucrării lemnului activează aproximativ 160.000 de oameni.
La rândul său, Mihai Ispas, decanul Facultăţii de Ingineria Lemnului din cadrul Universităţii Transilvania, a făcut un apel la guvernanţi pentru a realiza un program de atragere a tinerilor către domeniul forestier. „Dacă nu punem nimic în loc, s-ar putea să ne trezim că nu mai avem oameni în acest domeniu. Guvernul văd că sprijină domeniile IT cu ajutoare de stat, în loc să se uite şi la domeniile direct productive ale României”, a mai spus Ispas.
La ediţia din acest an a Expowood sunt prezenţi 61 de expozanţi, 10 dintre aceştia fiind din străinătate. Expoziţia din acest an este deschisă până vineri, 31 mai, la Salonul de Expoziţii al Roman SA. (Sursa: bizbrasov.ro)

Citește și

Cmentariile sunt închise