Forestierii din România fac apel la Parlament pentru o adoptare rapidă a Codului Silvic

29

pepinieraAsociația Forestierilor din România (ASFOR) susţine că neadoptarea cât mai rapidă a Codului Silvic duce economia forestiră în moarte clinică. „După aproape cinci ani de muncă susținută în Grupuri de lucru, în Comisii Parlamentare sau Ministeriale și după votul final în Camera Deputaților, Legea de Modificare a Codului Silvic se întoarce din nou la Parlament”, se arată într-un comunicat al asociației care își exprimă, astfel, „indignarea și în aceeași măsură îngrijorarea că toate eforturile făcute pe parcursul acestui lung demers vor eșua”. „Dacă mai sunt de făcut câteva modificări, acestea trebuie făcute imediat, astfel încât forma finală să satisfacă atât necesitățile fondului forestier, cât și pe cele legate de viață populației și de activitățile economice”, se mai arată în comunicat.

Președintele ASFOR, Nicolae Țucunel, precizează că starea domeniului silvic este aproape de colaps. „Aceasta este astăzi starea unui important domeniu economic în care activează peste 15.000 de agenți economici din exploatări forestiere, prelucrarea lemnului și industria mobilei, care pe lângă responsabilitățile și obligațiile față de stat, au în spatele lor sute de mii de familii, cetățeni ai României”.

Țucunel face un apel la președinții celor două camere parlamentare – Călin Popescu Tăriceanu și Valeriu Zgonea – pentru a recurge la „toate diligențele (…) ca în cel mai scurt timp posibil, Legea 46/2008 modificată, să intre în vigoare pentru a genera un pachet legislativ subsecvent actualizat și pentru a pune capăt unei stări de incertitudine care afectează grav administrarea fondului forestier și activitatea economică specifică acestuia”. Potrivit președintelui ASFOR, neadoptarea rapidă a Codului silvic ar produce pagube însemnate prin închiderea unor firme din domeniu, prin pierderea a mii de locuri de muncă, deoarece „tăierile ilegale pot continua în acest climat de incertitudine”. Mai mult, Codul silvic este așteptat pentru a genera un pachet de legi care să pună ordine în ceea ce privește domeniul forestier, legi care astfel nu pot fi adoptate.

Preşedintele Klaus Iohannis a retrimis, luni, Parlamentului, Legea pentru modificarea şi completarea Codului Silvic, spre reexaminare, pe motiv că are prevederi de natură să limiteze activitatea operatorilor economici şi crează premisa legislativă a unui tratament juridic discriminator.

Klaus Iohannis precizează că motivul retrimiterii legii pentru modificarea şi completarea Codului Silvic la Parlament se referă la faptul că „unele dintre intervenţiile legislative adoptate în cuprinsul acestei legi sunt de natură să limiteze activitatea operatorilor economici şi să aibă un impact nedorit asupra mediului concurenţial şi, implicit, asupra economiei, creând premisa legislativă a unui tratament juridic discriminator”. „Aşa cum au fost redactate, unele dintre dispoziţiile acestei legi ar putea atrage posibilitatea ca statul român să fie acuzat de încălcarea obligaţiilor asumate în calitate de stat membru al Uniunii Europene”, se arată în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale, cu privire la cererea de reexaminare a şefului statului. (Sursa: bizbrasov.ro)

Citește și

Cmentariile sunt închise