15 mai 2021 - 20:50

Fondurile europene pentru irigatii vor fi deblocate. Fermierii pot depune cererile

Fermierii vor putea accesa fondurile nerambursabile destinate sectorului agricol începând de luna viitoare! Prima submăsură ce va fi redeschisă este cea destinată investițiilor în sistemele de irigații. Asociațiile de fermieri din Iași vor putea depune proiectele în cadrul submăsurii 4.3 care va beneficia de o finanțare de 43 de milioane de euro.

„Cel mai târziu în prima parte a lunii mai,  vom redeschide submăsura 4.3 cu un buget de aproximativ 42-43 de milioane de euro. Comisiile se întâlnesc mai greu acum, dar sunt notificate măsurile. Așteptăm avizul, suntem pregătiți, ghidurile pregătite. Pentru echipamente de irigații, prin măsura 4.3, UAI-urile pot aplica pentru fonduri de până la maxim 30% din valoarea proiectului”, a declarat George Scarlat, secretar de stat la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

George Scarlat a declarat că fermierii mari și cei mijlocii s-au organizat în asociații agricole, dar încă mai sunt mulți fermieri care lucrează suprafețe mici de teren. Potrivit specialiștilor din cadrul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), vor primi punctaj suplimentar unitățile administrativ-teritoriale care nu au beneficiat niciodată de fonduri europene. Un alt criteriu îl va reprezenta suprafața deservită.