Fondurile europene pe care Ministerul Agriculturii le-a ASCUNS de beneficiari

Într-un an plin de lansări de linii de finanțare și forme de sprijin pentru fermieri, fie ele din fonduri europene sau din bugetul național, se poate întâmpla ca unele dintre acestea să treacă neobservate – mai ales atunci când autoritățile nu-și fac treaba de a informa corect și transparent potențialii beneficiari.

O astfel de problemă a fost semnalată, la AGRO TV, de consultantul Cosmin Măglaș. Potrivit acestuia, una dintre liniile de finanțare din PNS a fost lansată anul acesta într-un mod total netransparent, în contradicție cu prevederile din ghidul solicitantului. Este vorba despre linia de finanțare pentru transfer de cunoștințe, DR-37. 

”Avem nevoie de transparență din partea guvernanților. Chiar dacă se apropie alegerile, avem nevoie ca beneficiarii să fie informați corect și transparent despre ceea ce înseamnă măsurile de finanțare. Pompieristic, nu avem nevoie de experiențe negative în ceea ce înseamnă implementarea fondurilor, pentru că știm deja ce se întâmplă atunci când nu există comunicare.

De data aceasta vă dau un exemplu negativ a ceea ce s-a întâmplat în acest PNS, când Ministerul Agriculturii efectiv a ascuns o măsură de potențialii beneficiari. Este vorba de DR-37 – transfer de cunoștințe. În ghidul solicitantului publicat scrie în felul următor: anunțul de deschidere a sesiunii se va publica pe site-ul AFIR și pe MADR. Intrând, vom observa cu stupoare că pe site-ul AFIR nu există anunț, nu există anexele ghidului solicitantului, pe site-ul MADR nu există nici ghidul solicitantului și nici anunțul de lansare sau anexele. În schimb, a apărut un site numit depuneredr37.afir.ro, care anunță că s-au epuizat fondurile alocare în data de 31.01.2024. Aceasta este o problemă”, a precizat consultantul Cosmin Măglaș, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

Linia de finanțare DR-37 era prevăzută pentru anul 2024 cu o alocare financiară de 2 milioane de euro, fiind destinată sprijinirii schimbului de cunoștințe și instruirii fermierilor, pentru un acces mai bun la rezultatele cercetării, inovării și digitalizării, precum și cele mai bune practici agricole.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole