13 mai 2021 - 06:29

Fondurile europene, in pericol! ”Bugetul UE este blocat”

Vești proaste atât pentru români cât și pentru cetățenii altor state membre ale UE. Se pare că fondurile europene nu se mai pot accesa, iar în momentul de față, cel puțin 100.000 de proiecte pe fonduri europene din statele UE nu mai pot fi încheiate, scrie publicația Capital.

Anunțul a fost făcut de europarlamentarul Corina Creţu, vineri, la Târgu Mureş.

Aceasta a explicat că motivul pentru care s-a ajuns în această situație se datorează blocajului în care se află negocierile pentru bugetul Uniunii Europene 2021-2027.

„Bugetul UE este în continuare blocat, urmează ca preşedintele Consiliului să vorbească cu liderii de stat şi de guvern având în vedere calea de urmat. În formula actuală, Parlamentul European, eu personal nu voi vota bugetul. Dar PE, prin vocea preşedintelui său, domnul Sassoli, a spus că în formula actuală prezentată de Consiliul European, Parlamentul European nu va vota. Acest lucru înseamnă că vom avea întârzieri. În estimările mele, sunt cel puţin 100.000 de proiecte în toată UE care nu vor putea fi încheiate pe fonduri europene din cauza acestei întârzieri. Din păcate, unele state au devenit foarte egoiste. Ţări ca Austria, Germania, Finlanda, Olanda nici măcar nu sunt dispuse să acopere această pierdere de 13% lăsată de Marea Britanie, darămite să contribuie în plus faţă de bugetul anterior, deşi îşi doresc priorităţi noi, ca pactul ecologic, migraţia, securitatea frontierelor. (…) Deşi există mai multe priorităţi, banii sunt mai puţini şi cred că trebuie găsită o formulă în care să acomodăm noile priorităţi, cu vechile priorităţi”, a declarat Corina Creţu, într-o conferinţă de presă.

Eurodeputatul a menționat că nu este de acord ca din cauza noilor priorităţi să se renunţe la politica de coeziune şi la agricultură, fiindcă bugetul UE, aşa cum este astăzi, nu răspunde cerinţelor Tratatului de funcţionare al UE, care arată foarte clar că orice buget trebuie să contribuie la reducerea decalajelor de dezvoltare dintre regiuni.

De asemenea, europarlamentarul a arătat că întrucât discuţiile la Consiliul European de săptămâna trecută au eşuat, există un blocaj între ţările net contributoare şi net beneficiare.