Fonduri europene pentru utilaje agricole – Când încep finanțările

Fermierii care vor să își cumpere tractoare și utilaje agricole noi cu fonduri europene vor putea să depună, începând de luna viitoare, cereri de finanțare. În a doua jumătate a lunii octombrie va fi lansată linia de finanțare pentru investiții în fermele zootehnice, care va avea o componentă de 300.000 de euro dedicată achiziției de utilaje agricole.

În ceea ce privește fermierii care nu activează în sectorul zootehnic, aceștia mai au de așteptat. Linia de finanțare pentru achiziția de utilaje în sectorul vegetal nu a fost încă anunțată, astfel că lansarea ei va avea loc, cel mai probabil, în 2024. 

”Noua măsură pentru utilaje agricole care va începe este cea pentru zootehnie. Va exista o componentă de 300.000 de euro care poate fi folosită în cadrul unei exploatații zootehnice exclusiv pentru utilajele destinate culturilor vegetale. În cazul în care nu este vorba de o fermă zootehnică, atunci o altă linie de finanțare pe care trebuie să o avem în vedere ar fi instalarea tinerilor fermieri. Din păcate, nu știm informații despre investițiile în culturile vegetale, nu știm când o să înceapă depunerea proiectelor pentru acea componentă. Dacă nu se găsește linia de finanțare pe calendar până la finalul anului, bănuim că va fi anul viitor, în primele luni”, a precizat consultantul Marian Dumitrache în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

Lansarea măsurii pentru achiziția de utilaje agricole în sectorul vegetal va depinde și de ritmul de evaluare a proiectelor care vor fi depuse pe liniile de finanțare deschise anul acesta. 

”Anul acesta nu va fi, pentru că în grupurile de lucru în care au fost dezbateri pe ghiduri, această măsură nu a fost. Nici nu cred că va putea fi, pentru capacitatea de a evalua proiecte a AFIR. Întotdeauna când în calupul de proiecte dai drumul la o măsură care are foarte multe depuneri, nu ai cum să verifici. Eu o să fiu foarte interesat să văd cum se vor prioritiza în procesul de evaluare, pentru să se vor deschide în intervalul 20 octombrie – 15 noiembrie, 6-7 măsuri foarte importante”, a explicat Cristian Găină, consultant și participant la grupurile de lucru organizate de Ministerul Agriculturii.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole