Pensiunile agroturistice ar putea primi, din nou, finanțare din fonduri europene, odată cu intrarea în vigoare a noului Plan Național Strategic (PNS). Țara noastră trebuie însă să găsească soluții pentru a se asigura că aceste construcții vor rămâne în circuitul turistic și după perioada de monitorizare, astfel încât să nu se mai repete situațiile din anii trecuți, în care multe dintre ele s-au transformat în case de vacanță pentru beneficiari.
În emisiunea ”Agricultura la Raport”, consultantul Cristian Găină a dat mai multe detalii legate de acest subiect.
”Pensiunile agroturistice au fost propuse spre finanțare în următorul PNS. Au venit și recomandări și întrebări pe acest subiect de la Comisia Europeană, legat de cum vom avea de gând să rezolvăm problema cea veche, când trei sferturi din pensiuni s-au transformat în case de vacanță și vile pentru beneficiari. Rămâne de văzut cum se va rezolva acest lucru; probabil printr-o dimensionare mai mare a acestor pensiuni, ca să nu fie așa potrivit pentru o viitoare viluță de concediu. A fost o problemă ridicată la Comisia Europeană și au spus că sunt de acord, dar să rezolvăm această problemă, să nu ne întoarcem la perioada 2012-2015”, a precizat consultantul Cristian Găină pentru AGRO TV.
Reamintim că în perioada de tranziție 2021-2022, pensiunile agroturistice au fost excluse de la finanțare. Decidenții din Ministerul Agriculturii de la acea vreme au motivat această decizie prin faptul că au au apărut, în ultimii ani, o mulțime de pensiuni în jurul marilor orașe, care între timp, după încheierea perioadei de monitorizare, au fost transformate în case.
Fostul șef MADR, Adrian Oros, spunea atunci că se vor stabili exact zonele de interes agroturistic, începând din 2023, astfel încât pensiunile să fie permise doar în acele zone unde vor putea fi rentabile.