Fonduri europene pentru livezi: Zone cu tradiție au rămas pe dinafară, în timp ce localități “fără vreun pom” sunt împinse la finanțare

32

Lalivada mai puțin de o lună de la lansarea măsurilor de accesare a banilor europeni dedicate pomiculturii, se pare că zonarea este cea care pune bețe în roate agricultorilor care fie vor să-și înființeze acum o livadă, fie vor o reconversie a bătrânilor pomi fructiferi.

Totul pleacă de la lista cu notele de favorabilitate potențială în funcție de localitate/județ, listă ce a fost întocmită pe baza unor studii realizate de Institutul de Cercetare pentru Pomicultură de la Mărăcineni, Agenția Națională de Meteorologie și Hidrologie și Institutul Național de Cadastru și Pedologie.

Nu de puține ori, reprezentanții pomicultorilor “au mers cu jalba în proțap” la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, reclamând că, în urma acestei zonări făcute după niște criterii încă neclare, zone pomicole cu tradiție de sute de ani în această activitate au rămas pe dinafară, în timp ce în listă au apărut zone noi cu favorabilitate ridicată pentru pomicultură. Toate acestea, în condițiile în care, în zonele respective nu a existat niciodată niciun pom fructifer cultivat, ce să mai zicem de o livadă întreagă. (Integral pe agrointel.ro)

 

Citește și

Cmentariile sunt închise