Fonduri europene pentru legumicultori în 2023 – Finanțare de 300.000 EURO/fermă

Cultivatorii de legume și cartofi care vor să acceseze fonduri europene în anul 2023 vor putea face acest lucru începând din luna noiembrie, potrivit calendarului estimativ publicat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). Atunci se va lansa linia de finanțare DR-16 – Investiții în sectorul legume și/sau cartofi.

Potrivit MADR, intervenția are un buget total de 151 milioane de euro, iar beneficiarii vor putea accesa finanțări de maximum 2 milioane de euro, cu o intensitate a sprijinului de maximum 65% din costurile eligibile.

Potrivit fișei intervenției DR-16 din Planul Național Strategic, cei care vor să acceseze finanțarea trebuie să aibă o fermă cu o dimensiune economică de minimum 12.000 € SO, și să facă dovada faptului că pot să asigure cofinanțarea. Condițiile specifice complete nu se cunosc deocamdată, pentru că Ghidul solicitantului este încă în lucru.

În ceea ce privește valoarea investiției, suma de maximul 2 milioane de euro este destinată proiectelor mai complexe, în timp ce proiectele care își propun simpla achiziție de utilaje și echipamente agricole vor putea primi până la 300.000 euro/proiect în cazul sectorului de legume, respectiv 500.000 euro/proiect în cazul utilajelor pentru cartofi achiziționate de formele asociative.

Fermierii NU pot să cumpere cu ajutorul acestor fonduri europene următoarele: terenuri, clădiri, mijloace de transport pentru bunuri/mărfuri, nespecializate pentru activitatea agricolă vizată în proiect, cap tractor, mijloace de transport persoane/pentru uz personal. De asemenea, nu sunt permise achiziția de drepturi de producție agricolă, de drepturi la plată, animale, plante anuale și plantarea acestora din urmă, construcția și modernizarea locuinței.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole