Fonduri europene pentru înființarea micilor lanțuri de magazine cu produse tradiționale

36

DSC00530

Din 2014, în premieră, Uniunea Europeană dă bani și pentru înființarea de lanțuri mici de magazine în care să se comercializeze produse tradiționale, indiferent de zonă, a anunțat vineri, într-o conferință de presă, la Sibiu, Nicolae Popa, directorul general adjunct al APDRP.

“Din ce am constatat noi, există cereri foarte multe pentru zona montană și zona de deal, acolo unde nu sunt ferme mari. (…) de exemplu în județul Alba, în Munții Apuseni, nu există niciun abator, nicio făbricuță de lapte. (…) și un lucru foarte important pe care l-am văzut acum și pentru prima dată o să-l practicăm în programul nostru 2014-2020, se vor da bani de la UE pentru lanțuri de magazine. Lanțuri scurte de magazine, în așa fel ca să scurtăm drumul de la producător la consumator, iar acele produse tradiționale, specifice zonei, să ajungă cât mai repede la consumator, a spus Nicolae Popa citat de AGERPRES.

Acesta recunoaște că, “micul producător sau micul fermier nu va ajunge niciodată la marile retailuri sau nu va avea posibilitatea financiară să ajungă la marile retailuri. Lumea s-a plâns de treaba asta, că nu poate să îți creeze o rețea de magazine ca să-și vândă propriile produse “.

În România, până în prezent, toate fabricile de prelucrare a laptelui și cărnii, cu fonduri UE, s-au făcut numai în zone urbane, nimeni nu s-a orientat către zona montană, deși cei care investesc la munte, pot beneficia de 70 % sumă nerambursabilă.

“Toate capacitățile de producție, de prelucrare a cărnii și de prelucrare a laptelui, s-au concentrat numai pe zona urbană. Nu s-a realizat nimic în zona montană, absolut nimic. Și pentru a încuraja tinerii și pe cei care vor să facă capacități de producție pe procesare în zona montană, asigurăm această creștere de 20 % a sumei nerambursabile. (…) De pildă, cei care sunt cu fermele mici și vor să acceseze și un fond pe 1.2.1. (…) sau să-și facă un abator sau o fabrică de lapte pe măsura 1.2.3. primesc nu 50 % sumă rambursabilă, ci 70 %”, a completat directorul general adjunct al APDRP. (Integral pe agrointel.ro)

Citește și

Cmentariile sunt închise