Fonduri europene nerambursabile pentru tinerii fermieri. Vezi cum se pot accesa!

46

tanar_fermierÎn noul Program Național pentru Dezvoltare Rurală 2014-2020, finanțările nerambursabile pentru tinerii fermieri pot fi accesate prin Măsura 6 – ”Dezvoltarea exploataţiilor şi a întreprinderilor”. Sub-măsura 6.1. „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”. La fel ca și în exercițiul financiar trecut, banii europeni se acordă tinerilor fermieri adecvat pregătiți care se stabilesc pentru prima dată întro exploatație agricolă ca șefi ai acesteia, cu scopul de întinerire a generațiilor de agricultori și de creștere a competitivității exploatațiilor agricole.

De acest sprijin a beneficat și tânărul Florin-Marius Barbu din comuna doljeană Sălcuța, care a reușit să obțină o finanțare de 25.000 de euro prin măsura ”Instalarea tinerilor fermieri”. El a fost unul dintre zecile de mii de beneficiari ai acestei măsuri care are în vedere mai ales reînnoirea generaţiei de şefi ai exploataţiilor agricole ca o necesitate a acestui sector, având ca efect atât creșterea competitivității, cât şi îmbunătățirea vieţii sociale a comunităţilor rurale.

Aflând despre oportunitatea de a realiza un proiect de investiții prin Măsura 112, Florin-Marius Barbu a contactat Camera Agricolă Dolj, realizând împreună cu reprezentanţii acesteia dosarul de finanțare. După depunerea, verificarea şi contractarea proiectului, în februarie 2012 a fost înfiinţată PFA Barbu Florin-Marius, potrivit publicației România Rurală.

Activităţile agricole desfăşurate de solicitant în anul zero sunt reprezentate de cultivarea a 63,78 hectare de teren, din care 45,8 hectare cu grâu, 12,35 hectare cu orz, 3,63 hectare cu porumb și două hectare cu floarea-soarelui. Prin intermediul proiectului, tânărul fermier din Sălcuța și-a propus o serie de măsuri pentru a creşte veniturile exploatației: aplicarea de tehnologii moderne, scăderea cheltuielilor de exploatare, mărirea exploataţiei faţă de momentul instalării (prin creşterea suprafeței cultivate cu plante de câmp) şi achiziționarea de utilaje necesare pentru buna desfășurare a activității de exploatare.

În cadrul ultimei măsuri, el a cumpărat o semănătoare pentru păioase şi un sistem de transport al acesteia. Pe lângă avantajele economice imediate, noul șef de exploatație a dobândit cunoștințele necesare în domeniu, așa cum cer normele în vigoare, participând la cursuri de specializare. (Integral pe agrointel.ro)

 

Citește și

Cmentariile sunt închise