Fonduri europene nerambursabile pentru cultivarea plantelor medicinale

90

plante_medicinaleAfacerea cu plante medicinale are mare perspective pentru următoarea perioadă, România având șansa să redevină unul dintre cei mai mari producători de plante aromatice din Europa. Prin noul PNDR 2014-2020, micii fermieri pot obține finanțare nerambursabilă de până 100% pentru cultivarea plantelor medicinale, potrivit dr. ing. Viorel Morărescu, director general în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

”Sectorul plantelor medicinale nu este valorificat suficient în acest moment; cu toate că are un potențial enorm în domeniu, România a pierdut poziția fruntașă de exportator și procesator de plante medicinale (în anii 1980-90 se găsea între primele cinci state din Europa la export și primele șapte la procesare). Nu mai există o corelare a activităților agricole cu cele industriale, pe filiera de produs: în lipsa marilor consumatori de plante medicinale și aromatice, suprafețele agricole alocate acestora s-au diminuat. Lipsesc sursele locale de semințe certificate. Stațiunile de Cercetări Agricole au fost desființate sau trec prin dificultăți financiare, sursele de germoplasmă sunt restrânse, iar colecțiile de plante medicinale sunt tot mai greu de întreținut”, a declarat dr. ing. Viorel Morărescu în cadrul unui interviu acordat publicației ”România Rurală”.

Salvarea sectorului de plante medicinale românești ar putea fi chiar noul program de finanțare europeană care include o serie de oportunități pentru micii producători de plante aromatice.

”În PNDR 2014-2020 sunt prevăzute măsuri financiare, ca de exemplu măsura 6 – submăsura 6.3. „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici”, sprijin public nerambursabil care este de până la 15.000 de euro, pentru o exploatație agricolă pe o perioadă de maximum cinci ani, în două tranșe (75% – 25%). O altă măsură este măsura 11 „Agricultură ecologică”, submăsura 11.1. „Sprijin pentru conversia la metodele de agricultură ecologică, prin plăți pentru conversie”, acordate în procent de 100%; plăți pentru menținerea practicilor de agricultură ecologică. De asemenea există şi pachetul 5 „Plante medicinale şi aromatice” în cadrul submăsurii 11.1.”, exemplifică directorul general în MADR.

Pentru a se încadra în Măsura 6 – submăsura 6.3 ”Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici” și pentru a primi un sprijin nerambursabil de 15.000 de euro, producătorii de plante aromatice trebuie să dovedească faptul că dețin ferme mici, adică exploatații agricole având dimensiunea economică între 8.000 -11.999 euro (valoarea producției standard). Sprijinul public nerambursabil este acordat pe o perioadă de 5 ani, cea de a doua tranșă de plată acordându-se sub condiția îndeplinirii corecte a planului de afaceri, până la acel moment, după maximum 3 ani de la contractare. Sprijinul public nerambursabil este de până la 15.000 Euro pentru o exploataţie agricolă.(Integral pe agrointel.ro)

Citește și
2 Comentarii
  1. Narcisa Chelaru spune

    AVEM TREI TERENURI,DOUA INTR O ZONA DE COLINA IN APROPIERE DE PADURE ZONA VIRGINA DE ORICE POLUARE SI UNULPE UN TEREN PE CARE CRESTE NUMAI PAPURIS UN FOST PRUND DE GARLA.CU CE AR FI BINE SA CULTIV, DE UNDE IAU SAMINTA SI UNDE SA FAC CERERE PT FONDURI?

  2. csabi spune

    buna….am si eu o intrebare,am o plantatie de 5,5 ari de lavanda si as dori sa o extind pe 1ha,cum trebuie sa procedez sa beneficiez si eu de fonduri.Multumesc!!

Cmentariile sunt închise