28 septembrie 2021 - 11:12

Fonduri europene: 1 miliard EUR pentru IMM

Fonduri europene pentru întreprinderile mici și mijlocii din România! Sectorul IMM va beneficia de subvenții la plata unor credite bancare, în funcție de performanță, a declarat, joi, ministrul Economiei Claudiu Năsui.

Firmele mai trebuie să primească ajutoare de stat prin Măsura 2, iar Măsura 3 de granturi este blocată, conform Ministerului Economiei. Claudiu Năsui pregătește lansarea unei noi scheme de sprijin pentru IMM, de 1 miliard de euro, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Noua schemă de sprijin presupune fonduri europene pentru IMM-uri, astfel încât să poată obține împrumuturi de la bănci.

„Și pe PNRR avem scheme foarte bune și mult mai intelgent construite. Am solicitat 1 miliard de euro și se pare că îl vom și primi, pentru o schemă pentru a ajuta toate IMM-urile, prin instrumente de garantare” – a declarat ministrul Economiei.

Schema ar urma să îndeplinească o serie de condiții, aplicabile în funcție de performanța firmelor solicitante:

  1. Garanții de stat la împrumut, în proporție de 80% sau 100%.
  2. Dobândă suportată de stat sau dobândă zero.
  3. Subvenții suplimentare de câte 20% din plata principalului la creditele bancare: „(…)să ai o componentă de grant doar dacă îți îndeplinești obiectivele. În sistemul nostru, plătești cu încă 20% mai puțin creditul dacă ți-ai îndeplinit obiectivele pe primul an. L-ai îndeplinit și pe al doilea, mai primești 20% prin componenta de grant”.

Oficialul de la Ministerul Economiei consideră că un astfel de sistem ar fi mai benefic decât scheme de ajutoare de stat sau de minimis, prin care s-au acordat până acum diferite fonduri nerambursabile.

„Multe firme cer banii, primesc banii, după care trebuie monitorizate, vedem dacă au reușit, dacă n-au reușit” – a spus Năsui despre programele de ajutoare de stat de până acum.