Fonduri europene lansate ”la grămadă” – Ce plănuiește AFIR pentru fermieri

Multe dintre liniile de finanțare pe care le pregătește Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) pentru perioada 2023-2027 vor fi lansate o singură dată. Mai precis, fondurile disponibile nu vor fi împărțite în mai multe sesiuni, ci toți banii vor fi puși la bătaie din prima.

Prin această soluție, AFIR-ul vrea să se asigure că un procent cât mai mare din bani vor fi absorbiți, astfel încât să nu se mai ajungă în situația de a rămâne cu sume necheltuite la sfârșitul exercițiului financiar. Directorul general al AFIR, George Chiriță, a dat mai multe detalii în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

”Sunt mai multe discuții în acest sens, la momentul actual nu putem să spunem exact cum se vor lansa. Dacă mă întrebați pe mine, personal, și vorbesc un pic și în numele colegilor, ne-ar avantaja să facem o singură sesiune. Vă spun și lucrul care m-a determinat să aleg această variantă. Termenul este foarte scurt, acești 4 ani. În condițiile în care o să avem două sau trei sesiuni, se poate întâmpla să nu mai avem timp să le ducem la capăt. (…) O să luăm cele mai bune soluții din tot ce o să iasă în urma discuțiilor și cu comitetul de monitorizare și cu beneficiarii”, a explicat George Chiriță pentru AGRO TV.

Totuși, potrivit șefului AFIR, nu toate intervențiile se vor lansa în același mod. Liniile de finanțare unde se anticipează un volum extrem de mare de cereri depuse ar putea fi împărțite în mai multe sesiuni, astfel încât să nu se creeze blocaje similare cu cele din anii trecuți.

”Mai contează mult și suma pe care o să o aibă măsura. De exemplu, dacă avem o măsură cum este cea pentru drumuri, cu un buget de 200 milioane de euro și valoarea unui proiect este de 1 milion de euro, nu avem cum să o spargem în sesiuni; mi se pare normal ca și specialiștii noștri să muncească o singură dată, iar solicitanții să vină o singură dată la această ofertă. În schimb, la tinerii fermieri, este foarte posibil să o facem în două sesiuni”, a mai spus George Chiriță.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole