Fonduri europene 2023 – Când se dă drumul la finanțările pentru investiții neagricole

Noul Plan Național Strategic (PNS) vine cu anumite schimbări în ceea ce privește accesarea de fonduri europene, fie că este vorba despre investiții în activități agricole sau activități neagricole. 

În ceea ce privește investițiile în activități neagricole, beneficiarii trebuie să știe că fosta submăsură 6.2 nu va mai exista, în timp ce submăsura 6.4 a suferit anumite schimbări, printre care și una de nume: începând din 2023, această linie de finanțare se va numi ”domeniul de intervenție 29 (DR-29) – Investiții în crearea și dezvoltarea de activități neagricole”.

”Submăsura 6.4 se transformă în DR-29 – domeniul de intervenție 29. Suma este de 200.000 euro/proiect și bugetul total este de 150 milioane euro, cu finanțare de 65%. În același timp, fosta submăsură 6.2 se va duce către grupurile de acțiune locală (GAL), nu va mai avea acele granturi la nivel național, ci vor fi îmbrăcate sub o altă formă”, a precizat consultantul Cristian Găină pentru AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

Potrivit Ministerului Agriculturii, beneficiarii eligibili pe DR-29 vor fi:

  • micro-întreprinderi din spațiul rural;
  • beneficiarii se vor supune prevederilor legislației europene și naționale în vigoare privind acordarea ajutorului de minimis.

Se acordă sprijin din fonduri europene pentru investiții în active corporale și necorporale necesare dezvoltării afacerilor neagricole din zonele rurale, care vizează următoarele domenii:

  • producție;
  • servicii;
  • turism.

Valoarea maximă a sprijinului public/proiect este 200.000 Euro. Intensitatea sprijinului public nerambursabil raportată la costurile eligibile per proiect va fi de 65%.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole