Fonduri europene 2022: Buget suplimentar pentru investițiile deja începute

Fermierii români care au început să facă investiții prin proiecte pe fonduri europene și se confruntă cu dificultăți în a le finaliza, din cauza creșterii prețurilor din ultima vreme, ar putea beneficia de o suplimentare de buget, pentru a-și putea duce la bun sfârșit aceste proiecte.

Potrivit lui Achim Irimescu, ministru plenipotențiar în cadrul Reprezentanței Permanente a României la Uniunea Europeană, problema a fost ridicată în ultimul Consiliu AgriFish de către ministrul Adrian Chesnoiu, iar o astfel de decizie are susținere semnificativă și din partea altor state membre.

Ministrul agriculturii a ridicat o problemă și a avut susținerea a 12 state membre la ultimul Consiliu. Proiectele de dezvoltare rurală, mai ales cele care sunt avansate, 60-70% sunt executate, au probleme cu finalizarea pentru că au crescut prețurile la materiale, la utilaje foarte mult și ei nu mai sunt în măsură să asigure partea suplimentară apărută în urma crizelor.

Ca urmare, ministrul agriculturii a spus că preferă să finalizeze proiectele care sunt avansate decât să le lase așa, cu fonduri importante pierdute, și să lanseze noi sesiuni de proiecte. Repet, am avut susținere de la 12 state membre la această solicitare, iar comisarul Wojciechowski a spus că statul membru, ar avea de nevoie de acceptul Comisiei, desigur, poate să modifice PNDR-ul pentru a actualiza sumele și după aceea transmite Comisiei, iar Comisia are toată disponibilitatea și flexibilitatea ca să accepte modificările și în cel mai scurt timp să se poată acorda sumele respective celor care au proiecte de dezvoltare rurală avansate.

Desigur, mai rămâne o chestiune neclarificată, este cea a retroactivității, pentru că, sigur, mai durează două luni până se adoptă modificările PNDR-ului și atunci rămâne întrebarea ce se întâmplă cu plățile care ar trebui făcute în avans”, a precizat Achim Irimescu pentru AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole