20 septembrie 2021 - 05:07

EXCLUSIV Fonduri europene de 1,5 milioane euro/fermă prin submăsura 4.1!

Cei care vor să acceseze fonduri europene în perioada de tranziție 2021-2022 vor avea parte de alocări financiare mai consistente, dar și de noi condiții. În emisiunea ”Agricultura la Raport”, Ovidiu Ghinea a vorbit cu ministrul agriculturii, Adrian Oros, despre banii care vor putea fi accesați de fermierii români în acești doi ani. Potrivit oficialului, România are la dispoziție 3,2 miliarde de euro din fonduri europene în această perioadă, însă 36% din această sumă trebuie să meargă pe măsuri de mediu și climă.

”La acest program de tranziție, unde avem 3,2 miliarde euro, dar unde sunt niște constrângeri. Lumea cunoaște faptul că 36% din această sumă intră pe măsuri de climă și mediu, adică pe măsura 13 ”plăți pentru zonele cu constrângeri naturale”, măsura 11 ”agricultura ecologică” și măsura 10 ”agromediu și climă”. Aproape 1 miliard de euro intră pe aceste componente”, a explicat Adrian Oros.

Potrivit ministrului, fermierii români vor avea la dispoziție fonduri europene mult mai consistente pe submăsura 4.1 – investiții în exploatații agricole, unde Ministerul Agriculturii a alocat 760 de milioane euro pentru acești doi ani. De asemenea, măsura a fost regândită și împărțită pe mai multe componente, astfel încât să nu mai existe o concurență atât de mare între fermierii din sectoare diferite.

”Restul i-am dirijat pe prioritățile și pe nevoile care au reieșit din analiza nevoilor. Chiar dacă discutăm de bani noi și măsuri vechi, era normal să prioritizăm acele măsuri care au reieșit din nevoi. Pentru tot ce înseamnă investiții în exploatații agricole, am alocat 760 milioane euro pe doi ani. Ca și comparație, toată alocarea 2014-2020 pe această componentă a fost 874 de milioane. (…) Am restructurat fișa măsurii și am defalcat mai multe componente. Am împărțit în 6 submăsuri tocmai ca să nu apară această concurență și să meargă sumele doar spre un singur domeniu”, a precizat Oros.

Astfel, submăsura 4.1 a fost împărțită în următoarele componente:

  • sM4.1 – achiziții simple și echipamente de irigații în fermă (exceptând legumicultură și cartof) – alocare publică 125 milioane euro
  • sM4.1 – vegetal și zootehnic și condiționare și procesare în fermă și marketing (fără sectorul legume și cartofi) (modernizare) – alocare publică 110 milioane euro
  • sM4.1 – tineri fermieri achiziție utilaje (vegetal și zootehnic) – alocare publică 75 milioane euro
  • sM4.1 – zootehnie (producție primară și marketing; fără condiționare și procesare) NAȚIONAL – alocare publică 240 milioane euro
  • sM4.1 – zootehnie (producție primară și marketing; fără condiționare și procesare) MONTAN – alocare publică 60 milioane euro
  • sM4.1 – legume (inclusiv în spații protejate) și cartofi (producție primară, condiționare și marketing, inclusiv utilaje și irigații) – alocare publică 100 milioane euro
  • sM4.1 – condiționare, procesare și marketing – legume și cartofi (modernizare) – alocare publică 50 milioane euro.

Ministrul a vorbit și despre noile criterii care vor trebui să fie îndeplinite de beneficiari, dacă vor să se asigure că vor primi banii europeni.

”Am pus aici noi criterii de selecție pe bază de competențe, maturitate, echitate în accesare, dimensiunea fermei, sustenabilitate și durabilitate. Ne referim la maturitatea proiectului în sensul documentației aduse și sustenabilitatea proiectului din perspectivele aspectelor de mediu și managementul riscurilor. Apoi, maturitatea solicitantului în sensul vechimii desfășurării activității și vechimea întreprinderii. Vrem să evităm acele sesiuni în care se făceau niște entități peste noapte doar ca să acceseze aceste măsuri. Vrem să le dăm aceste fonduri europene celor care lucrează și se chinuie, nu celor care acum își înființează doar pentru a primi banii. De asemenea, vor avea prioritate cei care au vechime în agricultură, dar care pe această submăsură nu au accesat în perioada 2014-2020”, a explicat ministrul agriculturii.

Potrivit lui Adrian Oros, alocarea financiară pentru fiecare proiect va varia între 350.000 euro și 1,5 milioane euro, în funcție de componenta accesată.

”Alocarea minimă per proiect pentru achiziții simple este de 350.000 euro, iar alocarea maximă per proiect pentru ferme zootehnice, legume în spații protejate, cooperative este de 1,5 milioane euro. Ratele de cofinanțare pentru cooperativele cu istoric este de maxim 90%, iar pentru beneficiarii privați maxim 70% intensitate de sprijin”, a mai precizat ministrul agriculturii pentru AGRO TV.

Comments are closed.