13 mai 2021 - 12:30

Fondul de solidaritate al UE: 66,5 milioane EUR pentru Bulgaria, Italia și România în urma unor inundații grave

apa.munteComisia a acordat Bulgariei, Italiei și României ajutoare în cuantum de 66,5 milioane EUR din Fondul de solidaritate al Uniunii Europene, în urma a trei catastrofe naturale care au avut loc în 2014.

Ajutoarele — 1,98 milioane EUR pentru Bulgaria, 56 de milioane EUR pentru Italia și aproape 8,5 milioane EUR pentru România — vizează acoperirea parțială a costurilor aferente operațiunilor de urgență pentru recuperare în urma inundațiilor.

Aceste ajutoare vor contribui îndeosebi la refacerea unor infrastructuri și servicii vitale, vor rambursa costul operațiunilor de urgență și de salvare și vor acoperi o parte din costurile aferente curățării regiunilor sinistrate.

Comisarul pentru politica regională, Corina Crețu, a afirmat: ‘Fondul de solidaritate al UE este unul dintre cele mai puternice simboluri ale solidarității noastre în vremuri de restriște. În multe cazuri, ajutoarele financiare propuse prin decizia de azi vor ajuta la refacerea unora dintre cele mai puțin dezvoltate regiuni ale Europei, demonstrând, totodată, solidaritatea Uniunii Europene cu cele 130 000 de persoane afectate care trebuie să facă față consecințelor unor inundații devastatoare.’

Scopul multora dintre programele pentru perioada 2014-2020 cofinanțate prin fondurile structurale și de investiții europene este să investească în prevenirea inundațiilor și în atenuarea impactului schimbărilor climatice, astfel de investiții fiind mereu necesare.

În mai 2014, România a fost afectată de inundații la scară largă care au adus daune infrastructurilor de transport, apă, energie și comunicații, precum și locuințelor și fermelor. Serbia, țară vecină cu România, a primit deja ajutoare din Fondul de solidaritate al UE după ce a fost afectată de aceeași catastrofă.

Aceste inundații au afectat 30 din cele 42 de județe ale României, determinând evacuarea localnicilor și provocând pierderi majore în diferite sectoare ale economiei. Mulți fermieri și-au pierdut culturile de pe terenurile cultivate, animalele lor fiind înecate, iar drumurile forestiere de acces au fost distruse de ruperea unor baraje. Multe școli, spitale, clădiri publice și bunuri culturale au fost inundate.

Mai târziu în cursul aceluiași an, în iulie și august, precipitațiile abundente, inundațiile și alunecările de teren au afectat peste 126 000 de locuitori din cinci județe ale regiunii Sud-Vest Oltenia a României. Potrivit cererii de ajutor, peste 2 300 de locuințe, 20 de școli, 9 grădinițe și 11 biserici au suferit daune, s-au rupt diguri și baraje și au fost afectate drumuri, poduri, stații de epurare a apelor și sisteme de canalizare. De asemenea, mulți fermieri au suferit pierderi uriașe de producție.