Focar de gripă aviară la o fermă de păsări din Giurgiu!

Un focar de gripă aviară a fost confirmat într-o fermă de păsări din Giurgiu, se arată într-un comunicat de presă Autorității Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Este vorba despre o exploatație comercială din localitatea Braniștea, comuna Oinacu din județul Giurgiu, având un efectiv de aproximativ 33.000 de găini ouătoare.

Potrivit reprezentanților ANSVSA, prezența virusului gripei aviare a fost confirmată vineri, 18 martie, de către Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București. Imediat, la nivel local a fost convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Giurgiu, care a adoptat Programul de Măsuri pentru combaterea focarului de gripă aviară.

„Pentru a gestiona și monitoriza aplicarea măsurilor în focar, la ședinta CLCB a participat și o delegație din partea Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) formată din președintele dr. Alexandru Bociu, vicepreședintele dr. Dănuț Păle și directorii generali ai direcțiilor generale Sănătatea și Bunăstarea Animalelor și Control Oficial”, se arată în comunicat.

La nivelul exploatației infectate au fost impuse restricții de mișcare a păsărilor, persoanelor, mijloacelor de transport și furajelor.

„Întregul efectiv de păsări va fi eutanasiat, subprodusele rezultate împreună cu ouăle reţinute oficial, cu resturile de furaje, cu așternutul și cu tot ce a putut constitui o sursă de infecţie vor fi distruse prin neutralizare, conform prevederilor legale, astfel încât să se evite orice risc de răspândire a virusului. Ulterior, întreaga suprafață a exploatației va fi dezinfectată”, mai precizează reprezentanții ANSVSA.

De asemenea, în jurul focarului au fost delimitate o zonă de protecţie pe o rază de 3 km şi o zonă de supraveghere pe o rază de 10 km. Restricțiile în aceste zone vor fi menținute pe o perioadă de minimum 30 de zile.

„Toate aceste măsuri sunt monitorizate de inspectori ai ANSVSA alături de reprezentanți ai serviciilor veterinare teritoriale, pentru a evita propagarea virusului”, se menționază în comunicat.

Reprezentanții ANSVSA reamintesc crescătorilor de păsări măsurile care trebuie respectate pentru a preveni apariția și răspândirea viusului gripei aviare:

–        păsările domestice trebuie ținute separat și în adăposturi acoperite, fără acces la lacuri și bălți;

–        furajele trebuie ținute în spații închise acoperite și în timpul depozitării trebuie asigurat să nu aibă acces alte specii de animale;

–        așternutul trebuie să fie depozitat în spații închise acoperite sau acoperite să nu aibă contact cu păsările sălbatice;

–        obligativitatea de a anunța imediat medicul veterinar din localitate în caz de îmbolnăvire sau mortalitate la păsări.

Totodată, ANSVSA solicită sprijinul fermierilor din industria avicolă și al cetățenilor în aplicarea măsurilor de biosecuritate, anunțarea imediată a serviciilor veterinare despre mortalitățile la păsări și respectarea tuturor măsurilor dispuse de autorități pentru a împiedica răspândirea virusului gripei aviare pe teritoriul României.

ANSVSA mai face precizarea că pentru asigurarea sănătăţii publice, toate efectivele de păsări sunt supuse programelor naţionale anuale de supraveghere a bolilor, inclusiv pentru gripa aviară, astfel încât pe piaţa din România să ajungă produse şi suproduse obţinute doar de la animale și păsări sănătoase.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole