FMI și-a îmbunătățit estimările privind evoluția economiei românești

10

banisubvFondul Monetar Internațional estimează că în acest an România va înregistra o creștere economică de 2%, urmată de un avans de 2,2% în 2014, potrivit raportului World Economic Outlook, publicat marți de instituția financiară internațională.

Ambele cifre au fost revizuite în sus față de estimările din primăvara acestui an, când FMI prognoza că economia României va înregistra o creștere de 1,6% în 2013 și de 2% în 2014.

De asemenea, FMI a redus ușor estimările privind evoluția prețurilor de consum în România, acestea urmând să crească cu 4,5% în 2013 și cu 2,8% în 2014, față de estimările din primăvară, care vorbeau de o creștere de 4,6% anul acesta și 2,9% anul viitor.

În ceea ce privește regiunea Europei emergente, FMI estimează că aceasta va înregistra o creștere economică de 2,25% în 2013 și un avans de 2,75% în 2014, avertizând însă că o recesiune prelungită în zona euro ar fi un risc major pentru ele.

La nivel global, FMI și-a revizuit în jos estimările privind creșterea economiei globale în acest an și anul următor, în special ca urmare a încetinirii marilor economii emergente. Fondul prognozează că economia globală va crește cu 2,9% în acest an și cu 3,6% în 2014, cu 0,2 puncte procentuale mai puțin decât precedentele estimări ale FMI.

Zona euro va ieși din recesiune anul următor, însă relansarea va fi una modestă apreciază FMI. Potrivit celor mai recente prognoze economice ale Fondului, zona euro va cunoaște în acest an o recesiune mai puțin profundă decât se anticipa (minus 0,4% în loc de minus 0,5%) urmând ca în 2014 să revină în teritoriul pozitiv cu o creștere de 1,0%.

La finele lunii trecute, Consiliul directorilor executivi ai Fondului Monetar Internațional a aprobat un nou acord stand-by pe 24 de luni, în valoare de aproximativ 1,98 miliarde de euro (1,75 miliarde DST — Drepturi Speciale de Tragere — n.r.) pentru România, acord care ar putea așeza țara pe calea spre ieșirea de sub sprijinul Fondului. FMI consideră că economia românească este încă vulnerabilă la șocuri externe, incluzând volatilitatea fluxurilor de capital, iar agenda reformelor nu a fost încă finalizată. ( Sursa: AGERPRES)

Citește și

Cmentariile sunt închise