Firmele de leasing, pregătite din toamnă să cofinanțeze proiecte din agricultură finanțate cu bani europeni

24

irumFirmele de leasing vor fi pregătite, în toamna acestui an, să cofinanțeze proiecte din agricultură finanțate cu bani europeni, până atunci fiind necesară stabilirea unor proceduri unitare de finanțare la nivelul pieței, a declarat Felix Daniliuc, președintele Asociației Societăților Financiare – ALB România și director general Raiffeisen Leasing într-un interviu acordat AGERPRES.

În opinia sa, pe baza datelor de până acum, se poate estima pentru acest an o creștere a pieței de leasing din România cu 15% față de anul trecut, când volumul finanțărilor a fost de 1,3 miliarde de euro.

În România, finanțările în leasing se acordă preponderent pentru vehicule și echipamente, iar trendul va fi menținut și în perioada următoare, susține Felix Daniliuc.

„Avem un acord de la forurile europene în care leasingul este considerat acum eligibil. Dar în ce manieră? Sunt două etape în programele de finanțare. Perioada de implementare, care poate fi de maximum doi ani, iar la finalul acestei perioade transferul de activ trebuie realizat către beneficiarul proiectului finanțat de către Uniunea Europeană, care în contextul unei finanțări prin leasing ar fi utilizatorul meu. Asta înseamnă că, dacă trebuie să transfer proprietatea de la mine la utilizator la finalul acestei perioade, eu pot să finanțez doar pe doi ani. În acest caz, leasingul nu este atractiv. Chiar dacă vorbim de un proiect de 100.000 de euro, finanțat de partea europeană cu 80.000 de euro și mai rămâneau 20.000 de euro partea mea de cofinanțare, și atunci era complicat, pentru că era pe doi ani. După perioada de implementare, urmează perioada de monitorizare. Noi am obținut acum să putem extinde finanțarea și pe parcursul perioadei de monitorizare, care este de patru ani, și abia la finalul acesteia să avem transferul de proprietate. Asta înseamnă că perioada de finanțare poate ajunge la șase ani”, a declarat Daniliuc în interviu. (Integral pe AGERPRES)

 

Citește și

Cmentariile sunt închise