Financial Times: Mulți turiști își cumpără case în Transilvania. Viscri este principalul punct de atracție

41

viscriFermecaţi de frumuseţea satelor tradiţionale din Transilvania şi de atmosfera rustică, mulţi turişti devin cumpărători de locuinţe, scrie Hugo Cox, citat de FT Weekend.
Apusul inedit de pe strada principală din Viscri, unul dintre sutele de sate vechi împrăştiate la poalele îndepărtate ale „Alpilor Transilvaniei” este caracteristic oricărei zile obişnuite de aici. `Un convoi de vaci, capre şi gâşte se plimbă nesupravegheate, coborând dealurile pentru a înopta la una dintre fermele satului. Este o imagine idilică, ruptă dintr-un colţ de lume uitat de timp, unde încă se strânge fânul cu coasa, iar văile îndepărtate sunt încărcate cu flori sălbatice deasupra cărora zboară specii rare de păsări”, scrie FT.
Imaginea vieţii rustice de aici a atras mai mulţi turişti, printre care şi Prinţul Charles al Marii Britanii. Impresionat de practicile tradiţionale de aici, precum plimbările cu căruţa trasă de cai, încă la modă, dar şi pasionat de conservarea valorilor locale, Prinţul Charles a devenit un jucător important pentru turismul Transilvaniei. Din punct de vedere economic, Transilvania este bogată în resurse naturale, în special lignit, minereu de fier, plumb, mangan, aur, cupru, gaze naturale, sare şi sulf.
Ca industrie, Transilvania deţine centre majore de procesare a fierului şi oţelului, cât şi complexe industriale chimice şi textile. Printre ocupaţiile importante se numără creşterea de animale, agricultura, producţia viticolă şi de fructe, potrivit Wikipedia.

Sate locuite inițial de coloniști

Satele din Transilvania au fost locuite iniţial de către colonişti precum saşi şi secui ajunşi aici în urmă cu peste 800 de ani, atunci când regele Ungariei de la acea vreme i-a invitat să păzească frontierele ţării de turcii otomani, dându-le la schimb terenuri fertile şi dreptul de a se auto-guverna.
Majoritatea satelor erau organizate în jurul unei biserici fortificate, aflate în stadiul iniţial de arhitectură, până la sfârşitul anilor 1980 când, ulterior, în regimul comunist din timpul lui Nicolae Ceauşescu, au fost demolate multe biserici şi clădiri, prin directivele date de conducător până la încheierea regimului său, în 1989.
La începutul anilor 1990, în contextul politicii de repatriere a populaţiilor etnice de peste graniţă, guvernul Germaniei i-a invitat pe saşii din România să migreze spre Germania, acolo unde li se ofereau locuinţe şi bani.
Exodul care a urmat a lăsat sute de case abandonate, prin urmare disponibile. Familiile de români şi cele de rromi le-au reocupat, în timp ce altele au rămas goale. (Integral pe bizbrasov.ro)

 

Citește și

Cmentariile sunt închise