10.233 de copii sărmani primesc o șansă la o viață decentă și asta datorită celui mai mare festival caritabil din Europa, Festivalul INIMO. Acesta se desfășoară până duminică seară la stadionul Universității Științelor Vieții din Iași.
În fiecare seară de la ora 18 până aproape de miezul nopții, artiști consacrați urcă le scena special amenajată pentru a face apel la susținerea acestor micuți. În dealul Copilului nu vor fi doar zile de distracție și spectacol, ci și șansa de a aduce o rază de lumină în viețile a peste 10.000 de copii defavorizați.
INIMO nu este doar un festival de muzică, ci un adevărat maraton al solidarității. Cei 10.233 de copii care vor beneficia de pe urma evenimentului vor primi hrană, îmbrăcăminte și materiale necesare pentru școală, grație donațiilor strânse de la participanți.
Accesul la festival se face printr-o donație simbolică – 50 de lei pentru studenți, elevi, pensionari și copii, și 100 de lei pentru adulți.
Pentru familia Damian, festivalul INIMO înseamnă cel mai mare ajutor primit până acum. Nu mai avea casă iar pentru cei mici nu au reușit să cumpere nimic pentru începerea școlii. Mama celor patru micuți, Paula Damian, povestește cât de greu le era înainte și nici nu visa că cei trei băieți și fetița vor putea să învețe carte, pentru că nu aveau banii necesari.
„E un ajutor foarte mare pentru noi pentru că de curând am rămas și fără locuință și părintele ne-a ajutat fără doar și poate. Despre copii, toți: creșă, grădiniță, școală. Asta înseamnă cheltuieli foarte mari. Nici nu ne-am permis să calculăm dar e… nu știu… nu speram să meargă din primele zile, chiar nu speram să meargă copiii la școală după posibilitatea noastră. Fără ajutorul părintelui, nu”, spune mama celor patru copilași din județul Iași, care acum poate zâmbi în sfârșit, după multă vreme.
Tatăl celor patru copilași își amintește cu lacrimi în ochi că înainte de a primi apartamentul unde stau acum se adăposteau toți șase prin parcuri și pe unde puteau.
„Un ajutor enorm pentru noi. Ați reușit să găsiți și un loc de muncă? Da, am găsit un loc de muncă ca pizzer”, spune tatăl cu ochii umeziți de lacrimi.
David are nouă ani și este cel mai mare dintre cei patru frați. Visează să ajungă fotbalist și să ajute și el oamenii așa cum a primit acum sprijin din partea celor care au donat pentru el și familia lui.
„Ce îți doreai, David, pentru prima zi de școală?”
„Să am un ghiozdan, să am caiete, unde să scriu, să învăț. Și acum am și un acoperiș deasupra capului unde să dorm, să mănânc, sa mă spăl”, spune băiatul în ochii căruia strălucește din nou speranța.
Pentru Roxana și ceilalți șase frați ai săi, dintr-o altă localitate din județul Iași, asociația înființată de la preotul Dan Damaschin a reprezentat singura posibilitate să poată avea un trai decent.
„Ne-a ajutat să absolvim liceul, să mergem la școală, mereu a fost omul care ne-a ajutat atât financiar, cât și cu sfaturi. Îmi doresc să devin învățătoare și să urmez exemplul pe care părintele ni-l pune în practică zi de zi”, povestește fata plină de optimism.
Festivalul INIMO a fost creat tocmai pentru a îi face fericiți pe acei copii care nu au putut să se bucure până acum de un lucru nou și n-au știut ce înseamnă să se culce seara într-un pat curat fără să fie cu stomacul gol.
Preot Dan Damaschin, inițiatorul festivalul INIMO, este încredințat că a încerca să le aducă puțină bucurie și speranță acestor copii este misiunea de zi cu zi.
„10.233 copii sărmani, orfani, au nevoie în mod real de dragostea noastră. Copii care provin din familii greu încercate de săracie, cu 9-10 frați acasă, copii orfani de unul sau de ambii părinți ar trebui cam în trei săptămâni să pășescă pragul școlii. Cu papuci uzați, cu haine mai mari, cu ghiozdane rupte, parcă nu prea îți arde de școală și atunci încercăm să le dăm acestor copii demnitatea”, spune părintele Damaschin.
Cei mai mulți copii ajutați până acum fac fie voluntariat, fie au urmat o facultate sau au găsit un loc de muncă chiar și în poliție, jandarmerie sau pompieri. Toți au avut visele lor de împlinit, iar singuri nu ar fi fost posibil să răzbată.