„Festivalul dantului la sura, sarbatoarea unui mare artist ”

97

In cea de-a doua zi de Rusalii, luni 4 iunie 2012,  va poftim sa va contopiti cu traditia, participand la „Festivalul dantului la sura” in Grosii Baii. Festivalul, deja unul  binecunoscut atat in judetul Maramures, dar cu ecouri in intreaga tara,  a ajuns la editia cu numarul 5. Gazda evenimentului, familia Dobrican din Grosi si-a gatit mandru prin curtea gospodariei, a tocmit muzicanti, a  pregatit bucate traditionale, si a umplut carafele pentru a-i omenii pe toti participantii.


Ca in fiecare an d-na Marioara si d-ul Dumitru Dobrican  promit si vreme buna, la ora derularii evenimentului anuntandu-se temperaturi ridicate, numai bune pentru ca dantausii sa se poata desfasura in bune conditii. Si nici nu poate sa fie altfel, mai cu seama ca editia din acest an a    Festivalului de la Grosi are o dubla semnificatie: manifestarea a ajuns la a V-a editie consecutiva, iar maestrul Dumitru Dobrican aniverseaza in acest an 45 de ani de cariera artistica neintrerupta in slujba folclorului romanesc si in sanul institutiei Ansamblului Folcloric National Transilvania.
„Festivalul dantului la sura” va debuta la ora 14.00 cu o paradă a portului popular. Alaiul va porni de la sediul Primăriei Groşi şi va staţiona la casa familiei Dobrican. O condiţie de bază, la fel ca în ceilalţi ani a participării la această manifestare este purtarea obligatorie a costumului popular de către toţi cei care vor lua parte la sărbătoare.
La eveniment au fost  invitate  formatii de dansatori din judetul nostru dar si interpreti binecunoscuti ai cantecului popular care vor incanta audienta . Ne vor aminti de vechiul si frumosul obicei al „Dantului la Sura„ urmatoarele ansambluri: „Jucăuşii” de la Cupşeni, Ansamblul „Tradiţii Lăpuşene” de la Târgu Lăpuş, Ansamblul „Tulnicul” din Baia Mare, Ansamblul „Doruleţul” din Baia Mare, Ansamblul de la Dumbrăviţa şi Ansamblul „Am fost ş-om fi” de la Ieud. Nu vor lipsi din decor nici „Dănţăuşii din Groşi”, care, in calitate de gazde alaturi de familia Dobrican vor avea grijă ca toată lumea să se simtă bine la această mare sărbătoare de suflet a groşenilor.
Oaspeti de seama vor fi indragitii interpreti:  Lavinia Goste si Marius Zorila, Radu Ciordaş, Titus Perşe, Anamaria Cardoş, Sorin Rad şi bineînţeles maestrul Dumitru Dobrican.
Evenimentul va fi prezentat de Marilena Chiorean Florescu, o iubitoare a traditiilor populare din zona, dar mai cu seama a „roatelor” pe care a invatat sa le joace alaturi de groseni.
Va asteptam cu drag la Grosi, luni 4 iunie 2012, sa ne amintim  si sa traim impreuna fiecare moment al obiceiului „Dantului la sura” si sa fim alaturi de maestrul Dumitru Dobrican intr-un moment aniversar de exceptie.

Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult