Festival de datini și obiceiuri de iarnă, la Iași

M2081S-1028

Sâmbătă, 14 decembrie, Consiliul Județean Iași, prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Iași va organiza cea de-a XLVI-a ediție a Festivalului folcloric „Datini si obiceiuri de iarnă”. La eveniment vor participa 18 alaiuri din diferite zone ale țării, din Republica Moldova și Ucraina.

Printre acestea se numără ansamblurile din Monor – Bistrița-Năsăud, Budești – Maramureș, Piatra Șoimului – Neamț,
Văculești – Botoșani, Capu Codrului și Vama – Suceava, Todirești – Vaslui, din Chișinău – Republica Moldova și Cernăuți – Ucraina.
În cadrul festivalului, județul Iasi va prezenta alaiuri de plugușoare, colindători și jocuri cu măști din Fântânele, Lunca-Pașcani, Oboroceni-Heleșteni, Miroslovești, Mogoșești, Sticlăria și Bădeni – Scobinți și Tătăruși.

Evenimentul va debuta cu parada alaiurilor, între orele 10.00 – 10.45 pe traseul: Palatul Culturii – Bulevardul Ștefan cel Mare si Sfânt – Piața Unirii –Bulevardul Independenței – Casa de Cultură a Studentilor. Spectacolul festivalului va avea loc în Sala Gaudeamus a Casei de Cultura a Studenților, între orele 11.00–16.00.
În zilele de 13 decembrie, ora 16.00 si 14 decembrie 2013, ora 17.00 la Palas Mall, în Atrium, vor avea loc concerte de colinde susținute de colindătorii din Bistrița-Năsăud, Maramureș, Cernăuți și Chișinău.

Raluca Daria Diaconiuc