Fermierul Traian Băsescu cere sistem de irigații pentru sudul României

Fostul președinte al României candidează pentru un post în Parlament.
basescu
Traian Băsescu a acordat un interviu pentru Agerpres în care a vorbit inclusiv despre problemele existente în agricultura de la noi din țară. Liderul Partidului Mișcarea Populară dețină aproximativ 200 de hectare de teren agricol în comuna Nană, din județul Călărași, și militează pentru reluarea lucrărilor la canalul Dunărea – București.
Fostul președinte al României consideră că problemele cu infrastructura pe care le are țara noastră afectează inclusiv sectorul agricol. “Schimbările climatice vedem că ne afectează tot mai puternic. Priviți ce se întâmplă vara, avem temperaturi foarte ridicate și, în mulți ani, avem puse sub semnul întrebării, din cauza secetei, producțiile agricole. Deci, trebuie să reluăm câteva mari lucrări de infrastructură agricolă. Una din lucrări este canalul Dunăre-București, prin care s-ar iriga 100 de mii de hectare dintr-o zonă extrem de secetoasă din sudul tării și care ar costa 1,1 miliarde și a două mare lucrare ar trebui să fie finalizarea canalului Siret-Bărăgan, care permite irigarea a 500 de mii de hectare, de asemenea într-o zonă extrem de supusă riscului de secetă”, a spus Băsescu.
Liderul PMP nu este împotriva vânzării de terenuri agricole către cetățeni străini, însă crede că băncile în care statul român deține pachetul majoritar de acțiuni ar putea să-i sprijine pe români. “Trebuie să rezolvăm problema vanzării pământului, în așa fel încât românii să aibe o şansă să cumpere ei pământul. Și aici lucrurile nu sunt atât de complicate, cât le declară oamenii politici. Sigur că avem restricții de la Uniunea Europeană în a introduce restricții, dar avem alte pârghii pentru că străinii au o singură pârghie cu care sunt mai competitivi în achiziția de terenuri în România, de terenuri agricole și acea pârghie se numește creditarea. De ce România prin CEC și Eximbank nu ar face la rându-le creditarea cu dobânzi foarte mici în așa fel încât românul să nu fie dezavantajat în intenția de a cumpăra pământul? În momentul de faţă, și v-o spun din experientă, familia mea a cumpărat teren, dobânda este de vreo zece ori mai mare decât dobânda pe care o are un italian de la băncile lui ca să vină să cumpere teren în România. Deci, trebuie adus sistemul de creditare la același nivel cu cel al străinilor și atunci românii vor putea cumpăra pământ”.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole