23 aprilie 2021 - 14:38

Fermierul Stefan Musca: ”Sunt fermieri care nu mai au bani de-o paine! Ce face Ministerul?”

Sistemul de colectare al laptelui de la fermieri este o marea problemă. Crescătorii de animale nu-şi pot permite să stea fără a avea un contract pentru livrarea laptelui. În primul rând, fără acest contract, ei nu-şi pot încasa subvenţia acordată pentru animale, iar în al doilea rând, trebuie să fie siguri că cineva le va lua laptele zilnic.

În aceste condiții, fermierii trebuie să negocieze permanent cu procesatorul preţul și se află la mâna acestora. Mai mult, mulți dintre ei au fost anunțați la începutul pandemiei că nu le va mai fi preluat laptele. În emisiunea ”Agricultura la Raport”, fermierul Ștefan Muscă din județul Giurgiu reclamă nepăsarea autorităților de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, care nu reglementează piața laptelui.

”Sunt fermieri care nu au primit banii pe lapte din luna ianuarie. Nu mai au bani de pâine. Ce face Ministerul Agriculturii pentru aceștia? Nici banii pentru motorină nu au venit. Nu putem să mai facem lucrările agricole. Nu înțeleg de ce au amânat toți cei care au trecut pe la Minister legea laptelui. Să putem să fim și noi plătiți la 10 zile sau 15 zile. Toată această lege a fost promisă de toți, dar a rămas la nivel de discuție. Nu trebuie omis nici prețul laptelui. De la 1,35 a ajuns la 1,10. Motivul invocat pentru această scădere este pandemia care a lovit societatea. Procesatorii spun că odată cu închiderea școlilor, programul ”cornul și laptele” în școli este oprit. Asta înseamnă că nu mai este cerere pentru lapte. Acum era nevoie să intervină Guvernul. Banii erau oricum alocați, iar laptele ar fi trebuit să ajungă la căminele de bătrâni sau la pensionari. Atunci procesatorul avea piața de desfacere și putea să ne ofere și nouă prețul corect” a spus Ștefan Muscă.

La noi nu există o strategie de dezvoltare a sectorului de procesare autohton care ar trebui să pornească de la sprijinirea organizării în cooperative a micilor procesatori. Această asociere le-ar deschide calea spre rafturilor supermarketurilor pentru că aşa vor putea livra marfă mai multă mai usor. Deocamdată, industria laptelui va continua să fie stăpânită de marii procesatori care fac prețul după bunul lor plac.