27 mai 2022 - 10:15

Fermierii, ZDRUNCINAȚI de prețurile inputurilor – ”Îmi e frică să cer o ofertă”

Prețurile inputurilor agricole, în special ale îngrășămintelor chimice, au explodat complet în ultimele luni. La prețurile actuale, fermieri sunt nevoiți să scoată de trei ori mai mulți bani din buzunar față de anul agricol precedent pentru a face tratamentele necesare.

În aceste condiții, agricultorii spun că se tem pur și simplu să mai ceară oferte din piață. Fermierul Constantin Soare, din județul Constanța, a stat de vorbă pe marginea acestui subiect cu realizatorul Ovidiu Ghinea, în emisiunea ”Portret de fermier”. Potrivit agricultorului constănțean, culturile de anul acesta vor avea de suferit, pentru că fermierii nu-și vor permite să aplice tehnologiile la cel mai înalt nivel.

”Logic, prețul cerealelor ar trebui să crească în același mod ca procent, dar cum bine știm, nu se va întâmpla. Prețurile la cereale au crescut față de anul anterior, dar nu în același procent cu ce înseamnă prețurile la îngrășăminte, că partea de pesticide încă n-am început să o achiziționăm, având în vedere că încă nu este necesară. Legat de azot, îmi e frică să ies în piață să cer o ofertă. Din informațiile pe care le am, a ajuns azotul la 2400 – 2600 de lei; constat că se schimbă prețurile ca la motorină sau la cursul euro. Nu știu când și ce cantitate voi da pe hectar, în funcție de prețurile care vor face obiectul achiziției la momentul când mă voi hotărî, situație care va genera probabil cantități mai mici decât cele necesare, iar rezultatele vor fi pe măsura administrării tehnologiei.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.