Fermierii vor fi forțați să se asocieze, altfel nu vor primi 80% din subvenția națională

14

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Secretarul de stat în cadrul Ministerului Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat în plenul celei de-a V-a ediții a Romanian Agribusiness Conference că, prin crearea Fondul Mutual, s-a reușit „în sfârșit forțarea” agricultorilor de a se asocia. În viziunea sa, faptul că au banii în același Fond îi va forța pe fermieri să fie unul lângă celălalt.

Acesta a adăugat că, în urma cotizației, agricultorii vor putea aduna un capital foarte important, devenind astfel „parteneri serioși” pentru orice fel de bancă. Pe de altă parte, oficialul MADR consideră că în următorii cinci-șase ani de zile, Fondul Mutual nu se va ocupa de nicio investiție, pentru că… „va fi mic”.„În sfârșit îi vom forța pe fermieri să se asocieze. Ei vor pune banii în același fond și, vrând-nevrând, vor fi unul lângă celălalt”, a afirmat Irimescu. „Nu vor primi 80 la sută din subvenția națională. Pe subvenția europeană nu putem să intervenim, dar pe subvenția națională putem (…). Un fermier riscă să piardă 80 la sută și chiar va pierde dacă nu se înscrie în acest Fond Mutual”, a zis secretarul de stat.

Irimescu a făcut inclusiv prognoze cu privire la maximumul pe care un fermier l-ar putea plăti pentru a fi asigurat complet. În viziunea sa, un fermieri ar putea achita chiar și 100 de euro la hectar, dacă se află în zone cu riscuri mari, nu irigă și se află într-o arie secetoasă.

„În calculele noastre au intrat, spre exemplu, între patru și șase euro la hectar, în faza inițială, pentru contribuția generală. Pe secțiuni însă, cine vrea să fie asigurat suplimentar, atunci cotizația se poate duce chiar și la 100 euro pe hectar, dacă este într-o zonă cu secetă și cu risc mari și nu folosesc rigații”, a mai declarat secretarul de stat MADR. „În mod cert, prefer eu să mă duc și să dau o cotizație mai mare pentru ca, ulterior, să fiu rambursat corespunzător”. (Sursa: recolta.eu)

Citește și

Cmentariile sunt închise