6 decembrie 2021 - 17:19

Fermierii vor avea acces la microcredite până la 50.000 de euro pentru dezvoltare

tractor555Agricultorii vor putea cere microcredite de până la 50.000 de euro pentru dezvoltarea exploataţiile agricole pe care aceştia de deţin. Ministerul Agriculturii va înfiinţa un fond, se precizează într-un proiect de ordonanţă de urgenţă publicat pe site-ul ministerului.

“În vederea stimulării dezvoltării clasei de mijloc la sate se constituie la dispoziţia Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Fondul pentru acordarea de microcredite în agricultură, denumit în continuare fond”, se arată în ordonanţa de urgenţă pentru modificare şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.43/2013.

Fondul se utilizează astfel:

– pentru acordarea de microcredite pentru realizarea de obiective de investiţii în domeniul agricol, neeligibile pentru finanţarea din PNDR, suma maximă este de până la 15.000 euro/beneficiar.

– pentru acordarea de microcredite pentru achiziționarea de animale, suma maximă este de până la 50.000 euro/beneficiar;

– pentru acordarea de microcredite necesare pentru realizarea producţiei agricole: până la maximum 25.000 euro/beneficiar

Persoanele care pot beneficia de astfel de microcredite vor fi persoane fizice care deţin atestat de producător în conformitate cu prevederile Legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol, dar şi persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi.

Totodată, şi persoanele juridice vor putea accesa aceste microcredite.

Prin ordonanţa de urgenţă se mai stabilesc şi tipurile de investiţii care pot beneficia de microcredite, precum şi plafonul maxim de microcreditare finanţat.

Achiziţia de terenuri agricole va fi garantată de până la la maximum 70% din valoarea creditului acordat de către instituţiile finanţatoare pentru achiziţia de terenuri agricole.  Diferenţa de garanţii necesare pentru acoperirea integrală a creditului şi a dobânzilor aferente va fi asigurată la acordarea creditului de către împrumutaţi cu terenurile achiziţionate şi/sau alte bunuri aflate în proprietatea acestora sau a terţilor garanţi.

n acelaşi timp, pentru finanţarea proiectelor de investiţii sprijinite prin PNDR garantarea este de până la 80 % a creditelor acordate de instituţiile finanţatoare beneficiarilor PNDR 2014 – 2020.

Sursa: madr.ro