Fermierii ucraineni bagatelizează protestele privind importurile de cereale din Ucraina: „Sunt motivate politic!”

Protestele fermierilor europeni sunt motivate politic, iar livrările de cereale din Ucraina nu le afectează cu nimic profitabilitatea afacerilor, a apreciat miercuri Uniunea Producătorilor Agricoli din Ucraina (UAC), transmite agenția Reuters, citată de AGEPRES.

„Caracterul politic al protestelor fermierilor europeni este evident. Ucraina vinde anumite cantităţi de cereale în Polonia, dar nu este vorba de cantităţi mari. Cu toate acestea, anumite forţe trebuie să demonstreze că acest lucru este o consecinţă a unei supra-aprovizionări cu cereale din Ucraina”, spune vicepreşedintele Uniunii Producătorilor Agricoli din Ucraina (UAC), Denys Marchuk, într-un comunicat de presă, menţionând faptul că în Polonia vor avea loc alegeri parlamentare la finele acestui an.

Potrivit reprezentantului fermierilor ucraineni, există o tendinţă globală de scădere a preţurilor la cereale şi oleaginoase, iar Ucraina foloseşte Polonia şi România mai degrabă ca rute de tranzit, decât să exporte direct cereale în cele două ţări.

Denys Marchuk a estimat că recenta decizie a Poloniei de a interzice importurile de cereale din Ucraina ar putea afecta fermierii din regiunile vestice ale țării sale, care în mod tradiţional îşi vând producţia către consumatorii din Polonia, adăugând că fermele ucrainene mai au în continuare până la 40% din recolta de cereale de anul trecut, pe care intenţionează să o vândă sau să o utilizeze pentru sezonul de însămânţare.

Potrivit autorităților de la Kiev, producţia de cereale din Ucraina a scăzut în 2022 până la aproximativ 53 de milioane de tone, de la un record de 86 de milioane de tone în 2021, oficialii dând vina pentru această scădere pe luptele din estul, nordul şi sudul ţării.

Cu toate acestea, oficialii ucraineni au declarat recent că, în trimestrul aprilie-iunie 2023, Ucraina ar putea exporta alte 15,6 milioane de tone de cereale, ceea ce ar duce exporturile totale în sezonul 2022/23 la o cifră surprinzătoare de aproape 53 de milioane de tone.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole