Fermierii, supărați pe reducerea subvențiilor: ”Sunt ANT-uri ciuntite și neplătite”

compensatii bomba cu ceas banii pentru agricultură plata redistributivă start-up AFIR schema de plata miliarde euro micii fermieri APIA fermier fără bani submăsura 6.1 irigatii ANT subventii milioane euro fonduri europene investitii crescatorii de oi tinerii fermieri subventiile pentru fermieri micii fermieri tinerii fermieri faliment

Subvențiile ANT de anul acesta s-au redus drastic față de anul trecut. Practic, fermierii români urmează să încaseze jumătate din banii pe care i-au primit în 2020, asta în contextul în care vin după un an extrem de dificil.

În emisiunea ”Agricultura la Raport”, Ovidiu Ghinea a stat de vorbă cu mai mulți fermieri cu experiență, care și-au exprimat dezacordul față de această reducere a subvențiilor.

”Este o problemă. Până la urmă, orice ban pierdut are un impact, mai ales că venim după un an destul de dificil. După ce că nu sunt bani în agricultură și o treime din fermierii din țară au fost în piuneze, orice bănuț tăiat înseamnă că trebuie să pui din altă parte, iar din altă parte înseamnă doar de la bancă. Buzunarul fermierilor români încă este gol”, a precizat fermierul Ionuț Olteanu.

Fermierii consideră că reducerea ANT-urilor cu jumătate din valoarea pe care o aveau anul trecut reprezintă o lovitură, iar aceste schimbări ar trebui anunțate mai din timp, astfel încât fermierii să-și poată face calculele. 

Potrivit lui Anghel Constantin, fermier cu experiență din județul Călărași, într-o fermă de dimensiunea celei pe care o administrează, reducerea subvențiilor de anul acesta înseamnă 500.000 de lei mai puțin.

”Când vorbim de ANT-uri, eu zic că sunt ANT-uri ciuntite și neplătite. Dacă le plăteau măcar, ziceai ”da, domnule, le-am dat puțin, dar măcar i-am plătit.” Dar ANT-ul pe suprafața de teren nu s-a plătit, iar la animale, cu acea decizie istorică că nu o să se mai dea pe data de referință, o să mai fie 30 de zile lucrătoare să depui cerere la APIA și ne ducem în luna iunie sau iulie. Să dea Dumnezeu să fie recolta bună, să și uităm de ele. Dar pentru noi contează fiecare leu. În Călărași, situația cu seceta a fost dramatică, cred că nici în ’46-’47 n-a fost atât de puternică. (…) La o societate ca a noastră, s-au ciuntit aproape 5 miliarde”, ne-a spus fermierul Anghel Constantin.

Picture of Florentin Iuga
Florentin Iuga

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!   Orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

Cele mai citite în ultimele zile

PUBLICITATE

  • Banner KWS

  • © AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.