Subvențiile ANT de anul acesta s-au redus drastic față de anul trecut. Practic, fermierii români urmează să încaseze jumătate din banii pe care i-au primit în 2020, asta în contextul în care vin după un an extrem de dificil.
În emisiunea ”Agricultura la Raport”, Ovidiu Ghinea a stat de vorbă cu mai mulți fermieri cu experiență, care și-au exprimat dezacordul față de această reducere a subvențiilor.
”Este o problemă. Până la urmă, orice ban pierdut are un impact, mai ales că venim după un an destul de dificil. După ce că nu sunt bani în agricultură și o treime din fermierii din țară au fost în piuneze, orice bănuț tăiat înseamnă că trebuie să pui din altă parte, iar din altă parte înseamnă doar de la bancă. Buzunarul fermierilor români încă este gol”, a precizat fermierul Ionuț Olteanu.
Fermierii consideră că reducerea ANT-urilor cu jumătate din valoarea pe care o aveau anul trecut reprezintă o lovitură, iar aceste schimbări ar trebui anunțate mai din timp, astfel încât fermierii să-și poată face calculele.
Potrivit lui Anghel Constantin, fermier cu experiență din județul Călărași, într-o fermă de dimensiunea celei pe care o administrează, reducerea subvențiilor de anul acesta înseamnă 500.000 de lei mai puțin.
”Când vorbim de ANT-uri, eu zic că sunt ANT-uri ciuntite și neplătite. Dacă le plăteau măcar, ziceai ”da, domnule, le-am dat puțin, dar măcar i-am plătit.” Dar ANT-ul pe suprafața de teren nu s-a plătit, iar la animale, cu acea decizie istorică că nu o să se mai dea pe data de referință, o să mai fie 30 de zile lucrătoare să depui cerere la APIA și ne ducem în luna iunie sau iulie. Să dea Dumnezeu să fie recolta bună, să și uităm de ele. Dar pentru noi contează fiecare leu. În Călărași, situația cu seceta a fost dramatică, cred că nici în ’46-’47 n-a fost atât de puternică. (…) La o societate ca a noastră, s-au ciuntit aproape 5 miliarde”, ne-a spus fermierul Anghel Constantin.