Fermierii sunt constrânși să pompeze bani în fondul mutual din agricultură

insamantari

Fermierii sunt obligați să cotizeze la fondul mutual din agricultură chiar dacă nu se menționează nicăieri acest lucruse arată pe recolta.eu. Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, chiar a susținut recent că participarea fermierilor la un asemenea fond mutual va fi una benevolă. Cu toate acestea, potrivit legislației fondului, aceștia sunt constrânși și vor trebui să pompeze cotizațiile care până în momentul de față nu au fost stabilite de autorități.

Mai exact, la Art. 18. (1) din Ordonanța de Urgență a Guvernului se menționează clar că fermierii care nu aderă la fondul mutual până la data de 1 martie 2014 primesc maxim 20 % din formele de sprijin susţinute din bugetul naţional. Așadar, ca să primești banii respective trebuie să te înscrii la fondul mutual și să-ți plătești cotizația. În urmă cu două luni ministrul Agriculturii, Daniel Constantin dădea asigurări că nimeni nu va fi obligat și nu va fi împovărat de a subscrie la acest fond. Se pare însă că declarațiile au fost date uitării.

Până acum nu se cunoaște exact cum se face calculul cotizației dar acesta s-ar putea face la hectar. De exemplu, pentru un hectar, fermierul să plătească la fondul mutual 2,3 euro anual.

Fondul va contribui la acoperirea primelor plătite de fermieri pentru asigurarea culturilor, a animalelor şi a plantelor, precum şi la acoperirea creării de fonduri mutuale şi a compensaţiilor plătite de aceste fonduri fermierilor pentru pierderile suferite ca urmare a izbucnirii unor boli ale animalelor sau plantelor sau în urma unor incidente de mediu. De asemenea, măsura va include un instrument de stabilizare a veniturilor sub forma unui fond mutual pentru sprijinirea fermierilor care se confruntă cu scăderi dramatice ale veniturilor.

Potrivit legislației, fondurile mutuale din agricultură au o triplă participare (agricultori, stat membru, Uniunea Europeana) şi vizează responsabilizarea agricultorilor în ceea ce priveşte gestionarea riscurilor, prin contribuţia financiară a acestora şi mobilizarea finanţărilor comunitare pentru gestionarea riscurilor.

Guvernul menționează în Ordonanța de Urgență că neadoptarea proiectului de act normativ in regim de urgență afectează pe termen mediu şi lung pregătirea agricultorilor de a se asigura faţă de riscurile economice, de mediu şi de piaţă la care sunt tot mai expuşi. De asemenea, neadoptarea actului normativ în regim de urgenţă poate afecta buna pregătire a agricultorilor pentru a accesa viitoarea măsură din programul naţional de Dezvoltare Rurală, cu consecinţe asupra absorbţiei fondurilor europene. (Sursa: recolta.eu)