În sfârșit, fermierii români vor primi subvenții ca în Vest! Iată condițiile!

fermieri

Prin noua politică agricolă comună (PAC), fermierii români vor primi, pentru prima dată, subvenții echivalente cu cele din Vest, de până la 215 euro pe hectar.

România are alocate 22 de miliarde de euro, având șansa să își modernizeze rapid agricultura, cu bani europeni, scrie stirileprotv.ro.

Pentru a încasa acești bani, însă, este nevoie cât mai curând de o strategie națională bine pusă la punct, astfel încât fermierii să cultive ceea ce se cere pe piață și să nu mai iasă în pierdere., pentru că noua PAC vine cu subvenții mai mari pentru țara noastră, dar și cu condiții.

Din cele 22 de miliarde de euro alocate României până în 2027, 14 miliarde de euro sunt plăți directe, adică subvenții, care vor crește până la 215 euro pe hectar.

Pentru aceasta, însă, până la sfârșitul anului, noul Plan Național Strategic va trebui să prevadă cum vor fi folosite fondurile și ce culturi vor fi încurajate prin subvenții.

„Fiecare stat membru are libertatea să decidă către ce culturi va da mai mulți bani fermierilor și atunci, dacă ei vor vedea că pentru anumite culturi vor primi mai mulți bani vor fi interesați să o producă pe respectiva cultură. Nu mai cultivi roșii pentru că așa te-ai gândit într-o după-amiază, ci pentru că ai acces la informații care spun că pe anul viitor vremea va fi favorabilă pentru cultura respectivă, că vei avea fonduri, că vei avea o piață mai bună”, a explicat Alin Mituță, europarlamentar USR.

Astfel, pentru ca fermierii să nu mai ajungă să-și dea munca de un an la porci ori să vândă la prețuri de nimic, ar trebui să fie și o planificare pe termen lung, prin care să se evite conglomerarea foarte multe culturi, în special vara, care duce la realizarea unor cantități de produse imposibil de înghițit de către piață.

De asemenea, o condiție pentru obținerea fondurilor europene după 2023, va fi ca 25% din plățile directe să ajungă la fermierii care iau măsuri de îmbunătățire a suprafețelor cultivate ecologic. Iar o parte vor fi pentru agricultură de precizie adică cea în care, de exemplu, sunt folosite imaginile din satelit și dronele pentru îngrijirea culturilor.

Picture of Ciprian Voinea
Ciprian Voinea

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!  orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

  CELE MAI COMENTATE ARTICOLE  

PUBLICITATE

© AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.

Hide picture