Fermierii romani se pregatesc de PROTESTE! ”100.000 de fermieri vor BLOCA Romania”

Fermierii din România se află la capătul puterilor și se pregătesc să-și strige nemulțumirile în stradă! După ce zeci de fermieri din Dobrogea au ieșit cu tractoarele pe drumurile naționale, se pare că și fermierii din alte zone se pregătesc de proteste. Potrivit publicației desteptarea.ro, fermierii din județul Bacău strâng rândurile, fiind nemulțumiți de lipsa de reacție și soluții a guvernanților față de criza prin care trece sectorul agricol.

Fermierii reclamă faptul că autoritățile nu au răspuns prompt la criza provocată de seceta pedologică, iar despăgubirile vin prea târziu și sunt prea mici. Potrivit afirmațiilor lor, dezastrul este unul generalizat la nivelul întregii țări, iar mai multe ferme nu vor recupera niciun ban din cei investiți. În județul Bacău, spre exemplu, tot terenul din stânga Siretului este afectat, iar culturile mari, de porumb și floarea soarelui, sunt calamitate în proporție de 100%.

”Estimăm pagube de circa 1.000 de euro pe fiecare hectar, socotite la circa 70.000-80.000 de hectare, câte ar fi la nivelul județului nostru. Foarte mari, în condițiile în care numai ca să eliberezi terenul mai ai nevoie de încă mulți bani. (…) Or, fermierul nu poate culege nimic. E o situație foarte delicată. Problemă e că noi nu putem face nimic, aici fiind de datoria Guvernului pentru a interveni. (…) Dacă erau atât de interesați de soarta României, puteau să ia exemplul unor țări din Europa, unde fermierii au luat bani de la bănci, statul suportând dobânzile și comisioanele, iar când ar fi ajuns sumele de la UE, ar fi achitat și creditele agricultorilor”, spune Laurențiu Baciu, fermier din județul Bacău și liderul Forumului pentru Agricultura de Viitor.

Potrivit acestuia, despăgubirile promise de Ministerul Agriculturii nu acoperă nici măcar un sfert din pierderile suferite de agricultori ca urmare a secetei. În acest context, fermierul nu exclude posibilitatea izbucnirii unor proteste în toată țara, chiar și înainte de alegeri. În opinia sa, este posibil ca 50.000-100.000 de fermieri să iasă pe străzi și să blocheze drumurile din România, sau să se deplaseze la București.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole