Botănoiu avertizează: Fermierii români riscă să piardă o mare parte din subvenții

Începând din 2023, Politica Agricolă Comună va schimba semnificativ subvențiile pe care le primesc fermierii din toată Europa. Aproximativ o treime din plățile directe vor acordate doar în anumite condiții, mai precis doar fermierilor care implementează noile eco-scheme. Acestea sunt obligatorii pentru țară, dar voluntare pentru fermieri astfel că fermierii pot opta să nu le implementeze.

În emisiunea ”Agricultura la Raport”, președintele Asociației Fermierilor din România (AFR), Daniel Botănoiu, a vorbit despre problema eco-schemelor, avertizând că dacă Ministerul Agriculturii nu va adopta niște măsuri care să fie la îndemâna fermierilor, aceștia ar putea pierde o parte importantă din subvenții.

”Ajungem la ce trebuia să știm până acum – Planul Național Strategic. Partea aceasta de eco-scheme nu este obligația fermierului, este obligația statului, însă această șmecherie ascunde altceva în spate. Când o să vină penalitate 475 de milioane de euro pentru că nu am respectat eco-schemele, împotriva cui se îndreaptă? Împotriva fermierului. Și din 195 euro cât primeai până acum, minus 75, mai ia 120 euro pentru că n-ai respectat eco-schemele. Deci până la urmă, cascada tot împotriva ta se îndreaptă”, a subliniat Botănoiu.

Mai mult, președintele AFR este de părere că PNS-ul României trebuia să fie finalizat până la această dată, iar dacă oficialii de la MADR mai întârzie mult cu scrierea lui, fermierii ar putea risca să primească plățile cu mari întârzieri.

”Noi cu PNS-ul trebuia să fim gata, pentru că ajunge malaxorul cu birocrația, iar eu zic că dacă la anul în august îl aprobă, să zicem merci. Iar plățile, după un an. O să vedeți, ceea ce s-a întâmplat în 2007, eu am emoții că o să se întâmple și acum și o să primim după un an de zile toate plățile”, a mai spus Daniel Botănoiu.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

1 COMENTARIU

  1. Profesionalismul nu ține cont de culoarea politică!
    Chiar dacă sunt împotriva PSD-ului ( nu suport “roșul” de când mă știu), acest om, d-l Botănoiu merită tot respectul.
    Un meseriaș desăvârșit ! A dovedit-o de nenumărate ori nu doar acum.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole