Fermierii români riscă să piardă 1,5 MILIARDE EURO din fondurile europene

România riscă să piardă o parte consistentă din fondurile europene alocate pentru exercițiul financiar precedent, 2014-2020, având în vedere că 1,5 miliarde de euro din acești bani nu s-au cheltuit încă, și trebuie cheltuiți până la sfârșitul acestui an.

Consultantul Cristian Găină a atras atenția asupra acestui fapt în cea mai recentă ediție a emisiunii ”Agricultura la Raport”, criticând lipsa de strategii și de măsuri concrete a Ministerului Agriculturii, în vederea asigurării absorbției acestor bani.

”Astăzi suntem în următorul context: pe programul 2014-2020, nu avem nici măcar 70% implementare, adică 1,5 miliarde de euro nu le avem în implementare. Nu vorbim de perioada de tranziție, ci de 2014-2020, a cărei implementare se încheie în 2023. După cum bine știu cei care lucrează pe proceduri, la 15 octombrie se încheie anul fiscal european. Asta înseamnă că noi trebuie să venim până în septembrie cu toate documentele și proiectele la plată. Dacă dumneavoastră aveți impresia că în această perioadă putem să cheltuim 1,5 miliarde de euro, eu mă declar cel mai mare fan al PNS-ului. Nu se va întâmpla lucrul acesta.

Nimeni nu spune ce eșec este să pierdem 1,5 miliarde de euro, nimeni nu se pune cu noi la masă să discutăm soluțiile pentru a fluidiza birocrația pe care o ducem acum către AFIR, care sunt înecați în proceduri și avize și documentații, înecați în propria exigență. Nu se discută ce măsuri coercitive avem să salvăm acești bani, dar ieșim ca niște flori și ne plimbăm cu toți șefii după noi prin toate județele, să spunem ce bani avem. Uite, avem acești 1,5 miliarde de euro, despre care tăcem și nu spunem nimic, pentru că asta arată competența executivă, nu teoria de a avea bani”, a precizat Cristian Găină pentru AGRO TV.

Consultantul a criticat și organizarea ”Caravanei Cunoașterii”, un demers al Ministerului Agriculturii pentru informarea fermierilor din teritoriu în legătură cu noutățile din Planul Național Strategic (PNS). Cristian Găină susține că prezentările sunt lipsite de substanță, în condițiile în care ghidurile măsurilor și criteriile de selecție încă nu există.

”Discutăm de această Caravană a cunoașterii, în condițiile în care Comitetul de Monitorizare nu există. Nu știu ce naiba dezbat oamenii aceia acolo, când nu sunt nici măcar dezbătute criteriile. Pe mine nu mă interesează câți bani are bugetul de stat, pe mine mă interesează cum pot eu, ca potențial beneficiar, să am acces la ei într-o competiție corectă, transparentă și care să nu îmi genereze costuri suplimentare. Asta îi interesează pe fermieri, valoarea reală a banilor, modul de a-i accesa și un sistem de criterii de performanță”, a mai spus Cristian Găină.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole