Fermierii români, recrutați ca șoferi de TIR în Anglia! Salariile sunt de nerefuzat

Criza șoferilor de camioane din Marea Britanie provocată de Brexit reprezintă deja un subiect bine cunoscut, iar britanicii caută soluții disperate pentru a o rezolva. Deja s-au înregistrat numeroase episoade în care magazinele din ”insulă” au rămas fără marfă pe raft, iar benzinăriile au rămas fără combustibil din pricina lisei transportatorilor.

La fel ca în alte cazuri, însă, britanicii se uită către România pentru a căuta soluția salvatoare – mai precis, către forța de muncă venită din țara noastră.

Ce este îngrijorător pentru noi, în această situație, este faptul că oamenii la care apelează britanicii vin din rândul fermierilor români, sătui de condițiile grele în care își desfășoară activitatea din România. De altfel, în emisiunea ”Agricultura la Raport” realizată de Ovidiu Ghinea, un legumicultor ne-a relatat că are deja contractul pe masă pentru a pleca pe post de șofer de TIR în Anglia. Acesta a aplicat pentru postul respectiv cu ceva vreme în urmă, iar zilele acestea a primit oferta, salariul fiind unul deloc de neglijat.

”Cei de acolo îmi oferă peste 4.000 de lire pe lună la normal, adică la prelată, iar la ADR 10.000 de lire”, ne-a spus legumicultorul Claudiu Breazu. ”La începutul anului ceream politici coerente. Acum, degeaba le mai facem, pentru că este prea târziu. Nu este o problemă cum vom mai înființa culturi la anul, problema va fi dacă vom avea ce mânca la iarnă și ce băga pe foc. Vorbesc foarte serios. Sunt colegi de-ai mei care nu au putut să-și ia cărbuni și lemne pentru foc. (…) Noroc că acum se face școala online, pentru că altfel, 30% din copiii de la mine din bazin nu mai mergeau la școală, pentru că nu mai aveau cu ce să-i susțină părinții”, a mai precizat fermierul de la Glodeanu Sărat, județul Buzău.

Cazul lui Claudiu Breazu nu este, din păcate, unul singular. Și alți fermieri se gândesc să-și închidă afacerile din legumicultură și să se reorienteze, pentru că nu-și mai pot susține financiar familiile.

”Altfel zis, trebuie să trăim, că de asta muncim. Pentru noi, această ocupație este un mic business din care noi trebuie să ne întreținem familia, trebuie să ne facem viața mai ușoară, să evoluăm, să ne educăm copiii. Dacă nu vom reuși să facem aceste lucruri, va trebui să luăm o decizie în scurt timp și să ne îndeplinim obiectivele de lider al familiei”, a completat fermierul Mihai Chesnoiu.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

1 COMENTARIU

  1. Atât timp cât se va aduce marfă de afară noi muncim degeaba . Magazinele alimentare nu le interesează de lua marfă de la producător că sunt m-ai perisabile iar cele de afară rezistă, roșiile am vândut cu 2lei că să scap de ele și celelalte produse la fel sub preț ,dar în schimb tot ce înseamnă întreținere prețul crește în fiecare zi. De asta lumea pleacă pe alte meleaguri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole