Casa de Comerț Unirea pare că nu a reușit să-i convingă prea tare pe fermieri de utilitatea activității sale.
Aceștia cer ca suma de 100 de milioane de euro prevăzută de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale pentru a finanța Casa de Comerț Unirea să fie folosită în scopuri care să le fie mult mai utile, cum ar fi înființarea unor centre locale de colectare, ambalare, sortare, condiționare, etichetare și mică procesare a produselor horticole.
Nu este însă singura nemulțumire a fermierilor, astfel că mai multe organizații ale acestora, membre ale Uniunii „Salvăm Țăranul Român”, au făcut un apel către Guvernul României și Ministerul Agriculturii, cerând rezolvarea de urgență a unor probleme care, în viziunea lor, vizează însăși soarta horticulturii românești, în special a legumiculturii.
Iată care sunt doleanțele fermierilor din sectorul horticol, potrivit unui comunicat al Uniunii „Salvăm Țăranul Român”, remis redacției AgroTV:
„Uniunea SALVĂM ȚARANUL ROMÂN, solicită Guvernului României, domnului Prim-Ministru Nicolae Ciucă, MADR și Ministrului Agriculturii, domnului Petre Daea, o întâlnire de urgență la sediul Guvernului și al Ministerului Agriculturii pentru a dezbate câteva subiecte care nu mai suportă amânare vizavi de soarta Horticulturii Românești și a Legumiculturii în mod special.
Subiecte propuse spre dezbatere:
- Ce scheme de sprijin financiar (Ajutoare de Stat, Ajutoare de Minimis etc.) are pregatite MADR pentru sectorul Horticol în 2022?
Vor continua programele TOMATA, USTUROIUL, LEGUME CULTIVATE ÎN SPAȚII PROTEJATE, CARTOFI și VIȚĂ-DE-VIE?
Ce buget și ce condiții de accesare a gândit MADR?
- Care sunt finanțările și orientările MADR privind susținerea sectorului Horticol, aflat la grea încercare după perioada de Pandemie, de crestere galopantă a prețului la energie, gaze naturale, combustibili solizi sau lichizi, de creșterea importurilor și a costurilor de producție, de criza provocată de războiul din Ucraina și de scăderea puterii de cumpărare a românilor?
- Care este suma totală notificată de România pentru fiecare schemă în parte de Sprijin Cuplat Vegetal în sectorul legume cultivate în spații protejate, Tomate pentru Industrializare, Cartofi de Sămânță și Cartofi Destinați Procesării?
Care sunt suprafețele totale eligibile pentru sprijinul cuplat vegetal în anul 2022?
- Reducerea prețului la carburant și energie cu 50% față de prețul de la pompă, iar în cazul energiei tot cu 50% față de prețul de facturare.
- Înființarea unei Direcții Horticole în cadrul MADR.
- Care este abordarea și viziunea Ministerului Agriculturii față de «Cadrul temporal de criză pentru măsuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainiei», Mecanism adoptat de Comisia Europeană încă din data de 28.10.2022 ?
- Realocarea sumei pe 100.000.000 Euro prevăzute pentru a finanța Casa de Comerț Unirea către înființarea a cel puțin 100 de centre logistice de Colectare, Ambalare, Sortare, Condiționare, Etichetare și mică Procesare la nivel de UAT a produselor Horticole prin cooptarea formelor asociative a UAT-urilor etc.
- Finanțarea înființării a cel puțin 3000 de hectare spații protejate în perioada 2023-2027.
- Care sunt consecințele aplicării E-FACTURA, E-TRANSPORT, scăderii plafonului de impozitare a PFA, II, IF care activează în sectorul producerii de legume și fructe și care, începand cu anul 2014, se raportează la norma de venit?
- De asemenea, menționăm că la adresa/solicitare din 26.07.2022 a USTR nici MADR, nici Guvernul României nu a transmis un răspuns.
Având în vedere situația dezastruoasă și fără precedent în care ne aflăm, vă solicităm în mod imperios să țineți cont de solicitarea noastră și să acceptați propunerea noastră de a organiza o întâlnire cu caracter urgent.
Vă mulțumim, așteptăm răspunsul dumneavoastră!”, se arată în comunicatul reprezentanților Uniunii „Salvăm Țăranul Român”.