25 ianuarie 2022 - 09:27

Fermierii nu au unde să vândă legumele din solarii, iar prețurile nu acoperă producția

Fermierii și gospodarii care și-au pus speranțele în cultivarea legumelor se plâng acum că nu au cui vinde și că prețurile sunt mai mici decât costul de producție. Ei spun că prețurile care li se oferă sunt tot mai scăzute cu fiecare zi ce trece și se plâng de intermediari, care le strică afacerile.

Unii legumicultori spun că piață de vânzare s-ar găsi, dar nu le convine câți bani primesc. În cazul în care nu ar fi nevoiți să dea marfa intermediarilor, oamenii ar putea cumpăra un kilogram de roșii cu 2 lei, unul de ardei cu 1 leu sau unul de vinete cu cel mult 2 lei. Despre castraveți nici nu mai vrea nimeni să vorbească – i-ar da și degeaba, numai să îi ia cineva. Așa s-a ajuns în situația în care unii fermieri au ajuns să arunce pe câmp castraveții pentru că nu îi cerea nimeni. Este adevărat că nu asta nu înseamnă că produsele lor nu sunt apreciate. Dovada este faptul că acum câteva zile un preot, cu parohia în Grădinari din Olt, a început să strângă tone de legume aruncate, pe care mai apoi le-a dus la trei mânăstiri din judeţul Argeş. Asta după ce, cu doar câteva zile înainte, alte tone de castraveţi şi dovlecei au mers de asemenea, tot gratuit, către mânăstiri din Olt şi Vâlcea.

Întorcându-ne la cei care produc legumele, să spunem că aceștia cred că preţurile s-au prăbuşit în numai câteva zile, iar intermediarii cumpără cu zecile de tone din pieţele en-gros organizate în marile bazine legumicole. Doar că banii dați nu ar acoperi producătorilor nici măcar cheltuielile. Așa că la ora actuală, castraveţii au fost primele produse abandonate de fermieri la marginea fermei sau la gropile de gunoi, din cauza supraducţiei; există pericolul, mai spun fermierii, ca în scurt timp să se întâmple la fel şi cu alte legume.

Unul dintre legumicultorii din sudul județului Olt povestește că prețul la roșii e foarte mic, sunt şi vinete foarte multe, iar ardeiul gras a scăzut deja sub 1 leu. El spune că acum câteva zile a vândut roşiile cu 4,5 lei 5,5 lei/kg, iar la ora actuală nu primește mai mult de 2 lei pe kilogram. Ba chiar susține că o firmă producătoare de conserve a făcut deja liste cu fermierii care ar fi dispuși, de fapt nevoiți, să vândă roșiile cu un leu kilogramul. Și asta pentru că perioadele în care producătorii apucă să vândă la un preț decent înseamnă doar câteva zile, iar apoi piețele sunt inundate cu roșii aduse din import.

Scăderea abruptă a preţurilor îi loveşte şi mai tare pe fermierii care se străduiesc să producă sănătos, fără substanțe chimice. Ei pierd prin faptul că nu scurtează artificial ciclul de vegetaţie, ci aşteaptă ca legumele să se coacă atunci când le vine timpul. Pe de altă parte, nici plantele lor nu produc cantități la fel de mari cum produc cele intens stimulate chimic.

În plus, fermierii se plâng de lipsa controalelor în cazul importurilor de legume. Ei spun că ar vrea un control mult mai eficient din partea autorităţilor, astfel încât producătorii pun pe piaţă produse uneori chiar periculoase să fie sancţionaţi rapid.