22 aprilie 2021 - 03:12

Fermierii, nemultumiti de masurile MADR: ”Suma propusa este jignitoare”

Seceta pedologică dă mari bătăi de cap atât fermierilor, cât și factorilor de decizie din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. George Scarlat, ministru secretar de stat MADR, a avansat recent  două propuneri care se iau în calcul pentru sprijinirea agricultorilor ale căror recolte sunt compromise din cauza lipsei apei din sol. În timp ce prima se referă la acordarea unui sprijin de 175 euro/ha, cea de a doua luată în calcul ar fi o lege pentru facilitarea unor credite.

”Niciuna dintre variante nu este bine fundamentată”, este de părere Constantin Soare , fermier din Constanța. ”Suma propusă este jignitoare, nu se poate plăti nimic, avem credite, arende, cheltuieli cu investițiile. Nici măsura propusă pentru împrumuturi nu ne ajută, pentru că nu putem folosi banii din aceste credite pentru a ne achita ratele aflate deja în derulare”, a mai spus constănțeanul în cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport”.

Un alt fermier din zona Moldovei, Dan Hurduc, membru fondator in Clubul Fermierilor Români, este de aceeași părere, mai ales că în Vaslui, procentul de calamitate la păioase este între 40-70%, iar acolo unde culturile nu s-au întors, se estimează producții de la 1,5 până la 3 tone/ha, mult prea puțin față de anii anteriori.

Și Ciprian Olteanu, a cărui fermă se află în sudul țării, susține aceeași idee. El a însămânțat 90 de ha cu rapiță și întreaga suprafață este sub semnul întrebării. Din cauza secetei, producția estimată abia dacă ajunge la o tonă/ha, iar de întorsul culturii nici nu poate fi vorba, pentru că plantele sunt prea mari. În concluzie, pierderile sunt imense, cheltuielile cu investițiile, cu băncile, salariile angajaților, plata furnizorilor, arendele sunt numeroase iar măsurile propuse de George Scarlat, ministrul secretar de stat nu sunt de natură să fie considerate sprijin, este de părere fermierul.

Autor: Elena Picu